Bećirović: BiH će nastaviti svoj NATO put, posjeta Briselu nije privatne prirode :: Semberija INFO ::

 

Bećirović: BiH će nastaviti svoj NATO put, posjeta Briselu nije privatne prirode


– Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je u Briselu da će BiH bez ikakve sumnje nastaviti svoj NATO put.

Bećirović se u Briselu sastao sa ambasadorima Turske, Slovenije, Poljske i Ukrajine i tom prilikom poručio da bi BiH najbolje nastavila ostvarivati svoj progres kroz članstvo u NATO-u, što bi dugoročno unaprijedilo stabilnost, podstaklo unutrašnju integraciju, privuklo strane investicije, a time dugoročno doprinijelo i sigurnosti Alijanse.
Tokom sastanka Bećirović je, kako je saopšteno iz njegov kabineta, istakao da potpuno nova geopolitička situacija zahtijeva brže, efikasnije i konkretnije odgovore kako bi BiH dobila poziv za članstvo u NATO-u u što kraćem roku.

"Ubrzanje i ulazak Bosne i Hercegovine u NATO će minimizirati mogućnost konflikata u ovom dijelu Evrope i ojačati sigurnost cijelog kontinenta", rekao je Bećirović i dodao da njegova posjeta Briselu nije privatne prirode.
"Naprotiv, brojni radni sastanci sa najvišim zvaničnicima NATO-a u Briselu daju posebnu političku težinu ovoj posjeti, ali i predstavljaju jasan signal podrške Zapada očuvanju nezavisne i suverene države BiH", naglasio je bošnjački član Predsjedništva BiH.

On je kako dodaju iz, njegov kabineta, naglasio da posljedice ruske agresije na Ukrajinu imaju direktan odraz i na bezbjedonosno-političku situaciju u BiH, te je iskazao solidarnost prema građanima Ukrajine.

"Bosna i Hercegovina razumije patnje ukrajinskog naroda i njihovu borbu za slobodu", rekao je Bećirović.
 
(Nezavisne)