Tamindžija: CIK sam sebe diskreditovao, svaka baka u selu zna da se tako ne glasa :: Semberija INFO ::

 

Tamindžija: CIK sam sebe diskreditovao, svaka baka u selu zna da se tako ne glasa


BANjALUKA - Centralna izborna komisija (CIK) BiH je današnjom odlukom, a u vezi sa procedurom izbora pet srpskih delegata u Domu naroda na nivou BiH, potvrdila ono što tvrdimo od kako je i imenovan ovaj saziv – sami su sebe diskreditovali. Da ima imalo moralne odgovornosti kod pojedinih članova, trebali bi se sami sjetiti da podnesu ostavke jer su pod strogim političkim uticajem.

Izjavio je to za „Glas Srpske ” predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Narodne skupštine Srpske Ilija Tamindžija, koja je sprovela izbor za delegate.

Reagujući na odluku CIK-a da ponovo prizna sporni listić sa glasom za PDP sa posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta BiH u Narodnoj skupštini Srpske, a nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH, usvajanjem žalbe SNSD-a, ukinulo istovjetnu odluku CIK-a, Tamindžija kaže da je svaki komentar suvišan jer je jasno da pojedinci u toj instituciji rade u korist određenih politika.

- Zamislite ovu situaciju da CIK sebi daje za pravo da tumači nešto za šta su sami odredili pravila glasanja – rekao je Tamindžija.

CIK je, podvukao je, trebao da prihvati izvještaj skupštinske komisije koja je sprovela izbore za delegate u Domu naroda Parlamenta BiH, a koji su podržali i opozicioni poslanici, osim Igora Crnatka iz PDP-a.

- Samo jedan glas je bio za stav da je taj jedan listić nevažeći. Svaka baka u selu zna da se tako ne glasa – ocijenio je Tamindžija (SNSD).

Reagujući na pojedine tvrdnje da bi ova situacija mogla da potraje, smatra da je vrijeme da se, ako smo ozbiljna zemlja, nekome upali crveni alarm i da se zapita kakve to imamo institicije na zajedničkom nivou.

Na današnju odluku CIK-a je moguće uputiti ponovno žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH, a ako Sud ne obori odluku žrijeb će odlučiti da li će SNSD imati četiri ili opozicija iz Srpske dva delegata u Domu naroda BiH.


Glas Srpske