Predsjedništvo BiH danas o imenovanju predsjedavajuće Savjeta ministara BiH :: Semberija INFO ::

 

Predsjedništvo BiH danas o imenovanju predsjedavajuće Savjeta ministara BiH


Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas će u 16 časova održati vanrednu sjednicu na čijem dnevnom redu je Prijedlog odluke o imenovanju predsjedavajuće Savjeta ministara BiH, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Podsjetimo, Centralna izborna komisija /CIK/ BiH na sjednici održanoj 14. decembra usvojila izvještaj o izvršenim provjerama predloženog kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, Borjane Krišto.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić najavio je da će prilikom imenovanja mandatarke za novi saziv Savjeta ministara Borjane Krišto postaviti nekoliko, kako kaže, ključnih pitanja. Tvrdi, u koalicionom sporazumu stranaka koje su odlučile formirati vlast nakon oktobarskih izbora nije precizirano pitanje daljnjeg napretka BiH na putu ka članstvu u NATO-u. 

ŽEljKO KOMŠIĆ, član Predsjedništva BiH 

"Dakle, ništa ne prejudiciram, samo hoću da pitam, hoću da znam šta će se desavati sa nekim stvarima i volio bih da vidim, s obzirom na taj sporazum koji je objavljen, da li je to to, da li je to pravac kojim će ići neki novi SM, kakvo god da je i šta će se raditi na nekim stvarima za koje ja mislim da su ključne za BiH, a to su prije svega, NATO integracije". 

Denis Bećirović, uoči sjednice Predsjedništva u svom saopštenju ističe: stranački sporazumi o formiranju vlasti nikada neće biti iznad Ustava BiH. Dodaje, pitanje imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH ne može ni na koji način uticati na njegove stavove u vezi sa NATO putem. 

“Dakle, u svezi s pitanjem kretanja države Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u NATO-u nema nikakve dileme. Kada je riječ o imenovanju predsjedatelja Savjeta ministara BiH treba reći kako to pitanje nije nikakva novina u političkom životu Bosne i Hercegovine.”

Novina će biti postavljanje pitanja budućem mandataru. Nekadašnji član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić podsjeća, u njegovo vrijeme mandatari svoje programe rada nisu predstavljali Predsjedništvu. 

MLADEN IVANIĆ, nekadašnji član Predsjednistva BiH FONO 

"Jednostavno, većina je bila formirana, dogovorena iz partije iz koje je dolazio redoslijed ona je predlagala predsjedavajućeg i to nije bilo. " 

DANIJEL VIDOVIĆ, politolog

" Program rada se ne predstavlja Predsjednistvu BiH nego Zastupničkom domu Parlamentarne skupstine BiH tako da te najave sluze samo u svrhu opravdanja nekih eventualnih blokada." 

Kontaktirali smo i članove Komisije za pripremu izbora imenovanja Savjeta ministara. Kratko su rekli da sjednica Komisije još nije zakazana, te da će više informacija biti poznato nakon sjednice Predsjedništva BiH. Podsjećamo, prijedlog HDZ-a za predsjedavajuću Borjanu Krišto već je poslat Predsjedništvu BiH. Nakon dostavljanja u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH poslovnička je obaveza da Komisija odradi svoj posao koji se tiče izbora predsjedavajuće i ostalih ministara. 

Prije vanredne sjednice, u 14 časova biće održana i redovna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine.


BHRT