Niču solarne elektrane u Bosanskom Petrovcu vrijedne 45 miliona evra :: Semberija INFO ::

 

Niču solarne elektrane u Bosanskom Petrovcu vrijedne 45 miliona evra


Ministarstvo građenja i prostornog uređenja USK izdalo je odobrenja za građenje dvije solarne elektrane pojedinačne snaga od po četiri megavata domaćoj kompaniji "Asa Group" iz Sarajeva, koja je ranije pokazala interesovanje za realizaciju ovoga projekta i ona su uručena investitorima.

Prema riječima resornog ministra Adnana Alagića, dozvole su izdate u rekordnom roku od samo nekoliko mjeseci nakon što je investitor podnio zahtijev.

"Ovo pokazuje našu dobru volju i interes za realizaciju ovako značajnih projekata. Uspjeli smo izdati potrebne dozvole i pored toga što je zakonska regulativa koja reguliše ovu oblast dosta manjkava i nedorečena", istakao je Alagić.

Prema njegovim riječima, radi se o veoma značajnom projektu za Unsko-sanski kanton zbog toga što na ovim prostorima postoje samo dva objekta koja proizvode električnu energiju, ali veoma skromnih kapaciteta.

"Radi se o hidroelektranama Kostela i Krušnica, čija je ukupna instalisana snaga oko osam megavata. Proizvodnja energije danas se nameće kao strateško pitanje, a još važnije je što se radi o obnovljivim izvorima energije", istakao je Alagić.

Prema njegovim riječima, prethodno je Vlada FBiH dala saglasnost za izdavanje energetskih dozvola investitoru, a sa "Elektroprivredom" je već dogovorena izgradnja dalekovoda.

Pomenute solarne elektrane gradiće se na području Bosanskog Petrovca, gdje je realizovano ili je u toke realizacija još nekoliko ovakvih projekata. Inače, radi se o općini sa najvećim brojem sunčanih dana na području Federacije BiH. Tako je Vlada USK prije nekoliko mjeseci drugom investitoru, njemačkoj kompaniji "Promondis Energy", uručila urbanistička rješenja za izgradnju solarnog parka na lokalitetu Bjelajski Vaganac, a riječ je o tri solarne elektrane pojedinačne snage od 29,5 megavata.

Inače, pomenuta investicija procijenjena je na 45 miliona eura i biće jedna od najvećih koja je realizirana na području Unsko-sanskog kantona i zauzimaće površinu od oko 150 hektara.

Inače, prva solarna elektrana u Unsko-sanskom kantonu puštena je u pogon polovinom 2019. godine u mjestu Krnjeuša, nadomak Bosanskog Petrovca, a ukupna vrijednost ove investicije iznosila je 720.000 maraka.

"Vlada USK je opredijeljena da potakne projekte proizvodnje čiste energije stvaranjem povoljnog okruženja za investicije. Krajina ima izvanredne potencijale energije vjetra i sunca, ali trebalo je stvoriti uvjete za korištenje ovih resursa i privlačenje investitora jer je riječ o višemilionskim ulaganjima u projekte izgradnje postrojenja, a kojima prethodi dugotrajna pripremna procedura. U svakom slučaju, mi smo na raspolaganju svim potencijalnim investitorima", kazao je Mustafa Ružnić, premijer USK.

(Nezavisne)