Vlast na nivou BiH bez trajne garancije :: Semberija INFO ::

 

Vlast na nivou BiH bez trajne garancije


BANjALUKA, SARAJEVO - Stavljanjem potpisa na sporazum o principima za formiranje vlasti na zajedničkom nivou SNSD, HDZ BiH i partije “osmorke” su dale nagovještaj da bi ta ekipa za četiri godine mandata mogla da uradi mnogo više nego što su sve prethodne vlasti uradile u protekle dvije decenije. Stvar je, tvrde poznavaoci prilika, u tome da niko ne odstupi od onog što je potpisano. A da li će svi poštovati dogovor to, tvrde, niko ne može da garantuje.


Milorad Dodik, Dragan Čović i Nermin Nikšić u četvrtak su u Sarajevu potpisali sporazum koji sadrži smjernice, načela i ciljeve u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH do 2026. godine. Zauzet je, kako se moglo čuti i prije potpisivanja, stav da će poštovanje ustavne pozicije BiH, rad na projektima te stavljanje u drugi plan prvenstveno krupnih političkih pitanja o kojima Republika Srpska i FBiH imaju potpuno drugačiji stav, biti osnov na kojem će u ovom mandatu funkcionisati partneri u vlasti.

Analitičari, kao i brojni političari, saglasni su da prvi put svjedočimo da se ovako brzo ulazi u proces formiranja vlasti na zajedničkom nivou te da to, s pravom, uliva nadu da će naredne godine proći bez podizanja nacionalnih tenzija i raspirivanja mržnje.

Politički analitičar Žarko Papić kaže da je realno očekivati promjene u BiH i konačno drugačiji razvoj situacije.

- Prvi put je koalicija na nivou BiH stvorena na osnovu programa koji je i usaglašen. SNSD, HDZ i “osmorka” imaju svoje ozbiljne razloge za ulazak u tu koaliciju. Svi nekako očekuju blokade HDZ-a BiH i SNSD-a, a zaboravljamo blokade koje je SDA već najavila. Opozicija u oba entiteta sada će pokušati da blokira neke stvari tamo gdje može. Dakle, mislim da je dobro počelo, a vjerovatno je ključan pristup da se rješavaju one stvari o kojima je moguće postići dogovor. Ostavljaju se po strani ideološke teme koje su do sada služile i jednoj i drugoj i trećoj partiji, mislim na SDA kao trećoj, za održavanje nekakvih tenzija - rekao je Papić.

Međutim, smatra da ništa neće ići glatko.

- U svim tim partijama postoje stare snage koje će se malo teže miriti sa tim nekim kompromisnim rješenjima - naglasio je Papić za “Glas”.

Važna stavka u cijeloj priči je da sa sve tri strane stižu široke koalicije sa velikim brojem stranaka.

- Unutar “osmorke” ima ideoloških razlika, ali nije to toliko jako da može da ugrozi opšte jedinstveno. I u Hrvatskom narodnom saboru biće otpora, ali umirivanje tenzija i okret pozitivnim promjenama relaksiraće političke odnose i u tom korpusu te obnoviti pluralizam, što nije loše. Slično je i sa koalicijom oko SNSD-a. Mislim da je početak dobar, nema garancija da će sve idealno ići, ali navijajmo za njih. Uostalom, nada posljednja umire - istakao je Papić, koji je i direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju iz Sarajeva.

Sličan stav dijeli i politički analitičar Radomir Nešković. Naglašava da će, ukoliko partneri ostanu dosljedni onome što su potpisali, dobro stanje i potrajati.

- Rečeno je da će određene stvari o kojima nema saglasnosti ostaviti po strani, odnosno dogovarati se o onima o kojima ona postoji. To je, prije svega, put BiH u EU. Jedinstven je početak. Svako treba da se drži svojih nadležnosti. To je racionalan metod - istakao je Nešković za “Glas”.

SDA

Postoje i ocjene da se, iz svega što je do sada viđeno, da zaključiti da je SDA bila ključni remetilački faktor te da je dobar dio blokada zapravo posljedica njihovog djelovanja. Upravo, kako ističu, činjenica da SDA ne učestvuje u pregovorima daje vjetar u leđa procesu, koji bi, kada je riječ o formiranju novog saziva Savjeta ministara BiH, mogao da bude završen do kraja godine, što je rijetko viđeno u postratnom periodu.


Glas Srpske