BiH rekordno dobija Savjet ministara? :: Semberija INFO ::

 

BiH rekordno dobija Savjet ministara?


- Ukoliko u narednih petnaestak dana većina koja je formirana na nivou Bosne i Hercegovine, a koju čine HDZ - SNSD i stranke "osmorke", uspije sastaviti i imenovati Savjet ministara BiH, to će biti najbrže formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

Trenutno, rekord u brzini formiranja vlasti na nivou BiH drži koalicija SDA - HDZ - PDP i SDS iz 2002. godine. Te godine, nakon izbora u oktobru, vlast je formirana 23. decembra, kada je Adnan Terzić iz SDA preuzeo predsjedavanje Savjetom ministara BiH.

Nakon izbora 2006. godine, vlast, odnosno Savjet ministara BiH, formirana je 11. januara, kada je predsjedavajući bio Nikola Špirić.

Kasnije su se stvari počele komplikovati pa je tako nakon izbora 2010. godine Savjet ministara BiH, na čelu sa Vjekoslavom Bevandom, formiran tek u januaru 2012. godine, s tim da se nakon izbora 2014. vlast relativno brzo formirala, tačnije u februaru 2015, kada je predsjedavajući Savjeta ministara BiH postao Denis Zvizdić.

Nakon izbora 2018. godine Zoran Tegeltija na dužnost predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH stupio je tek početkom decembra 2019, odnosno godinu i nekoliko mjeseci nakon izbora.

Kako stvari sada stoje, na Savjet ministara BiH neće se dugo čekati s obzirom na to da je većina u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH formirana i prije nego što je parlament konstituisan.

Takođe, ime predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH već je poznato jer je HDZ koji će formirati ovaj savjet za tu poziciju već kandidovao Borjanu Krišto, koja bi već na sljedećoj sjednici Predsjedništva BiH mogla dobiti mandat za novi sastav Savjeta ministara BiH.

"Već na idućoj sjednici Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva BiH, može pokrenuti proceduru imenovanja Krište za sastav Savjeta ministara, kako bismo do kraja godine imali imenovanje", rekao je nedavno Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.

I ostali lideri partija koje će činiti vlast istakli su da do kraja godine očekuju formiranje novog Savjeta ministara BiH, a što je malo prije izbora i tokom kampanje zvučalo nevjerovatno jer su manje-više svi, od analitičara do političara, konstatovali da je Bosna i Hercegovina u nikad većoj političkoj krizi i da o brzom formiranju Savjeta ministara BiH ne treba ni razmišljati.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, u nedjelju naveče s Elmedinom Konakovićem, predsjednikom Naroda i pravde, razgovarao je o brzom formiranju Savjeta ministara i da se što prije usvoje strateški dokumenti, kao što je budžet za sljedeću godinu. 

I sam Konaković nakon sastanka sa Dodikom na svom Facebook profilu napisao je da su "konflikt kojim se hrani politička scena i populizam - lakši put", ali da takav koncept godišnje iz BiH otjera cijeli, veliki grad ljudi. 
"Smirivanje tenzija treba da donese deblokadu procesa, normalizaciju rada parlamenata i vlada, usvajanje strateških dokumenata koji će poboljšati uslove života svima u BiH", napisao je Konaković, dodajući da za početak treba usvajanje i povećanje budžeta do kraja godine, zatim imenovanje Savjeta ministara BiH i usvajanje još nekih važnih dokumenata.
 
(Nezavisne)