Sjednica VSTV-a BiH: Na dnevnom redu utvrđivanje mišljenja na Nacrt zakona o sudovima BiH :: Semberija INFO ::

 

Sjednica VSTV-a BiH: Na dnevnom redu utvrđivanje mišljenja na Nacrt zakona o sudovima BiH


Visoki sudski i tužiteljski savjet Bosne i Hercegovine zakazao je za 9. i 10. novembar sjednicu na kojoj će, između ostalog, biti razmatran Nacrt mišljenja na Nacrt zakona o sudovima BiH, potvrđeno je Feni u ovom regulatornom tijelu.

Radi se o Nacrtu zakona kojim je predviđena uspostava višeg suda BiH kao drugostepene/apelacione instance, a koji je Ministarstvo pravde BiH, u međuvremenu, dostavilo relevantnim institucijama na davanje mišljenja, komentara i sugestija.

Kako je poznato, osnivanje višeg suda BiH bilo je dugo vremena u fokusu strukturiranog dijaloga o pravosuđu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, a uslov za to je usvajanje zakona o sudovima BiH, čiji će nacrt biti finaliziran po dospijeću mišljenja relevantnih institucija, uključujući i Venecijansku komisiju.

Članovi VSTV-a bi se, kako je dnevnim redom zasjedanja predviđeno, trebali očitovati o Inicijativi za uspostavljanje regionalne asocijacije sudskih vijeća na zapadnom Balkanu.

Na dnevnom redu ovog regulatornog tijela je i Odluka o izmjenama Odluke o listi radnih mjesta za koje je potrebno izdavanje dozvole za pristup tajnim podacima, te izvještaji o radu stalnih komisija VSTV-a BiH.

Kako je planirano, bit će razmatrani izvještaji - Stalne komisije za efikasnost i kvalitet sudova, Stalne komisije za etiku, integritet i odgovornost sudija i tužitelja, Stalne komisije za legislativu, Stalne komisije za efikasnost i kvalitet tužiteljstava, Stalne komisije za edukaciju i sudsku dokumentaciju i Stalne komisije za provođenje testnih procedura, strukturiranog razgovora i unapređenje postupka imenovanja.

Informacija o iniciranju postupka izvještavanja o radu i ocjenjivanja rezultata rada nositelja pravosudnih funkcija u sudovima i tužiteljstvima za 2022. godinu u skladu sa pravnim okvirom VSTV-a BiH, također, je na dnevnom redu.

Kako se očekuje, na sjednici bi trebalo biti utvrđeno mišljenje o kandidatima za poziciju sudije Ustavnog suda FBiH, te mišljenje o kandidatima za poziciju sudije Ustavnog suda RS.

VSTVBiH će, usto, razmatrati Informaciju o realizaciji planova za period januar-septembar 2022. godine, koju je sačinio Odjel za unapređenje efikasnosti i kvaliteta rada u sudovima, te donijeti odluke o imenovanju, odnosno prestanku mandata određenom broju nositelja pravosudnih funkcija u BiH.


​Fena / BHRT