Suša poskupljuje živinarske proizvode za deset odsto :: Semberija INFO ::

 

Suša poskupljuje živinarske proizvode za deset odsto


TEŠANj - Suša je ove godine značajno uticala na mnogo toga, ali najviše na poljoprivredne proizvođače, koji očekuju manje prinose žitarica, a prema riječima živinara - manji prinosi žitarica će povećati cijenu svih živinarskih proizvoda za deset odsto.

Edin Jabandžić, predsjednik Koordinacionog odbora peradara, živinara BiH i izvršni direktor kompanije "Madi" iz Tešnja, rekao je za "Nezavisne novine" da ukoliko se ostvare prognoze da će prinosi žitarica biti manji za 50 odsto, onda je poskupljenje svih živinarskih proizvoda neminovno.

"Poskupljenje zavisi od roda žitarica, a prema dosadašnjim procjenama rod će biti jako loš, te će to vjerovatno uticati na cijenu, ali još ne znamo u kolikom obimu", rekao je Jabandžić, dodajući da berba kukuruza kreće za nekoliko dana te da će onda sve biti jasnije.
"Procjene su da će zbog suše prinosi biti manji za 50 odsto, ali dok god ne krene berba i mi ne vidmo stvarno stanje vrlo je teško reći, jer ne znamo šta da očekujemo", rekao je Jabandžić.
Prema njegovim riječima, ekonomska situacija građana je teška te oni ne žele da je dodatano otežavaju ukoliko ne bude bilo potrebe.
"Mi ne želimo da podižemo cijenu ukoliko ne bude potrebe, jer ne želimo da otežavamo dodatno ovu tešku ekonomsku situaciju u kojoj narod živi. Vrlo je teško reći bilo šta, mi ćemo se svakako truditi da gledamo koji je interes građana", rekao je Jabandžić.

Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS, koji je ujedno i direktor preduzeća "Agreks" iz Donjeg Žabara, rekao je za "Nezavisne novine" da bi u narednom periodu trebalo doći do poskupljenja živinarskih proizvoda za deset odsto.

"Svakodnevno smo suočeni sa stalnim povećanjima cijene energenata na svjetskim berzama, što se odražava na našu proizvodnju. Ove godine je suša bila katastrofalna, kako se procjenjuje najgora u zadnjih 500 godina. Mi se ovim problemima jednostavno prilagođavamo iz dana u dan, ali sasvim je realno da će morati doći do usklađivanja i povećanja cijena proizvoda živinarstva", kazao je Miličić.

Kako je rekao, proizvodnja danas u odnosu na onu prije pet mjeseci ne može da se poredi.
"Vrlo je teško mjeriti proizvodnju. Mi u proizvodnji jaja idemo s minimalnim povećanjima koja su bar tri puta manja u odnosu na povećanje inputa za proizvodnju", rekao je Miličić.
Kako je dodao, neće doći do drastičnog poskupljenja, ali poskupljenje od deset odsto je neminovno, mada je i ono minimalno kada se u obzir uzme trenutna sitacija.
"Mi u narednom periodu očekujemo veće cijene, odnosno očekujemo usklađivanje cijene koštanja s tržištem. To će sigurno biti kroz nekih 15 dana do mjesec dana", rekao je Miličić.


Nezavisne novine