STRUJA ZA IZVOZ S PETROVAČKIH VISORAVNI :: Semberija INFO ::

 

STRUJA ZA IZVOZ S PETROVAČKIH VISORAVNI


- Ministarstvo prostornog uređenja i građenja USK uputilo je javni poziv svim zainteresovanim strankama da u narednim danima izvrše uvid u idejni projekat solarnog parka Bjelajski Vaganac, nadomak Bosanskog Petrovca, čime su nastavljene aktivnosti u vezi s ovim značajnim projektom.

Kako su objasnili iz pomenutog ministarstva, stranke se u zakonski određenom periodu moraju izjasniti o svim aspektima ovog projekta, što je preduslov za izdavanje urbanističke saglasnosti.

Njemačka kompanija "Promondis" finansiraće izgradnju solarnog parka na području općine Bosanski Petrovac, a ukupna investicija procijenjena je na 45 miliona eura i biće jedna od najvećih koja je realizirana na području Unsko-sanskog kantona.

Inače, planirana je izgradnja solarnog parka na tri lokacije, a ukoliko bude sve teklo prema planu, ovo će biti najveće postrojenje za proizvodnju solarne električne energije na području bivše Jugoslavije. Ono bi se gradilo na lokalitetu gdje su ranije provedena potrebna istraživanja i zauzimaće površinu od oko 150 hektara.

Načelnik Bosanskog Petrovca Mahmut Jukić ranije je izjavio kako su lokalne vlasti izdale sva potrebna odobrenja i dozvole za realizaciju ovog projekta, koji će imati značajnu ekonomsku korist po njih.

"Tokom izgradnje bilo bi angažirano više od stotinu radnika koji bi kod nas trošili novac, a drugi benefit je što bi potencijalni investitor plaćao koncesiju za korištenje zemljišta i izračunali smo da bismo na taj način imali godišnji prihod u budžetu od 100.000 do 200.000 maraka. Također, investitor bi morao platiti pretvorbu zemljišta na kojem se planira gradnja u iznosu od minimalno 300.000 maraka, zatim tu su i prihodi od prometovanja prodaje električne energije, kao i mogućnost zapošljavanja određenog broja radnika. Znači, to je projekat od velikog značaja ne samo za Bosanski Petrovac, već i za Unsko-sanski kanton, pa i samu državu", kazao je Jukić.

Prema ranijim najavama, sva proizvodnja u ovom solarnom parku bi se izvozila.

Inače, prva solarna elektrana u Unsko-sanskom kantonu puštena je u pogon polovinom 2019. godine u mjestu Krnjeuša, nadomak Bosanskog Petrovca, a ukupna vrijednost ove investicije iznosila je 720.000 maraka.

U Vladi USK ističu kako je njihovo strateško opredjeljenje da na ove prostore dovedu industriju koja neće biti zagađivač, kako bi ovaj kanton u budućnosti očuvao epitet ekološkog.

Bosna i Hercegovina, inače, trenutno nema nijedan veliki kapacitet za korištenje solarne energije.

(Nezavisne)