U REGIONU BIH NAJMANjE BEZBJEDNA ZA ŽIVOT :: Semberija INFO ::

 

U REGIONU BIH NAJMANjE BEZBJEDNA ZA ŽIVOT


- Bosna i Hercegovina zauzima 58. mjesto na svijetu kada su u pitanju države koje su najsigurnije za život i putovanje, što je čini najnebezbjednijom od svih država nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

Na to upućuju podaci sajta Globalni indeks mira (GPi), koji je 163 države svijeta rangirao po miroljubivosti i to, između ostalog, analizirajući podatke o političkoj stabilnosti, odnosima sa susjednim državama, unutrašnjim i spoljašnjim sukobima, stopi kriminala, broju izbjeglica...

Na vrhu liste razloga zbog kojih je BiH najmanje bezbjedna u regionu izdvaja se politička nestabilnost. Nakon toga, tu su odnosi između civilne policije i lokalne policije, intenzitet konflikta unutar zemlje te nezadovoljavajući odnosi sa susjednim državama. GPi kao bitan uzrok, a uzevši procjene Economist Intelligence Unita, navodi pristup oružju građana u BiH. Takođe, ovaj globalni sajt problematiku vidi i u nivou percepcije kriminala u društvu, neadekvatnom rješavanju pitanja izbjeglica, a listu zaključuje osrednjom ocjenom za sigurnost i bezbjednost.

Komentarišući navedeno, sociolog Vladimir Vasić kaže za "Nezavisne novine" da ratna prošlost u BiH doprinosi umjerenoj i neizvjesnoj sadašnjosti, ali i da bi politička situacija bila još nestabilnija da ovdje presudnu ulogu nema međunarodni faktor, za koji Vasić smatra da ima i negativan uticaj.

"Čini se da je konačno sazrela situacija da BiH bude, bar u tim okvirima, samostalna država i da ključne odluke donose lokalni/domaći političari. Ali ono što odgovorno tvrdim jeste i da mnoštvu tih tenzija i problema u BiH, što se reflektuje kroz stanje u državi, kumuje i taj neki strani faktor. Istorijski gledano, BiH je uvijek bila prekretnica nekih velikih sila i dosta toga se ovdje prelamalo", navodi Vasić.

On ističe da je teško očekivati da se stanje u BiH popravi, bar u vezi s pitanjem odnosa tri naroda i političkih elita.

"Vodeći političari konstantno govore kako se ne mogu dogovoriti. Sve to utiče i na dolazak investitora, odlazak ljudi iz BiH i na jednu, ne samo političku, već i socioekonomsku nestabilnost", naglašava Vasić.

Najmiroljubivija država za život sa prostora bivše Jugoslavije je Slovenija, koja se odlično kotira na listi GPi i zauzima sedmo mjesto u svijetu. Hrvatska je, prema ocjeni ovog sajta, na 15. mjestu, Sjeverna Makedonija na 36, a Crna Gora na 48. Bezbjednosno, ispred BiH je i Srbija, koja je na 52. mjestu na svijetu, što, po Vasićevom mišljenju, ipak nije dobra procjena, prije svega zbog situacije vezane za pitanje Kosova i Metohije.

"Tamo su izražene tenzije između Srba i Albanaca, ali imam osjećaj da se samo BiH stavlja u taj neki fokus nestabilnosti, u namjeri da se pokaže da je ona jedan neuspjeli pokušaj međunarodnih faktora da stvore od nje funkcionalnu državu", kaže Vasić.

Inače, lista najbezbjednijih i najmirnijih destinacija koju je objavio Globalni indeks mira (GPi) sastavljena je od 163 države svijeta, a na prvom mjestu je Island, koji, prema dostupnim podacima, ima skoro nultu potrošnju na odbranu, nisku stopu kriminala i država je koja se gotovo nigdje ne spominje ni kada su u pitanju međunarodni sukobi. To su, između ostalog, razlozi zbog kojih je država sa sjevera Evrope na vrhu ove liste već 15 godina.

Na listi deset najbezbjednijih država svijeta još su: Novi Zeland, Irska, Danska, Austrija, Portugal, Češka, Singapur i Japan.
 
(Nezavisne)