VOĆARI IZ BIH NA RUBU OPSTANKA: UVOZNO VOĆE NA POLICAMA, DOMAĆE U HLADNjAČAMA :: Semberija INFO ::

 

VOĆARI IZ BIH NA RUBU OPSTANKA: UVOZNO VOĆE NA POLICAMA, DOMAĆE U HLADNjAČAMA


- Prekomjerni uvoz voća, povrća, ali i ostalih poljoprivrednih proizvoda u Bosnu i Hercegovinu domaće proizvođače dovodi na rub opstanka, smatraju sagovornici "Nezavisnih".

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, istakao je da uvoz generalno ugrožava domaću poljoprivrednu proizvodnju te da poljoprivrednici na to upozoravaju već godinama.

"Ovo nije dobro ni za domaće poljoprivrednike, ali ni za državu. Mi smo apelovali da se to smanji, protestovali smo, ali džaba, država nema sluha za nas. Jasno nam je da se uvoz ne može smanjiti jer je slobodno tržište, ali može se redukovati", naglasio je Bićo.

Prema njegovim riječima, proizvodnja domaćih proizvoda nije konkurentna proizvodima koji dolaze iz inostranstva.

"Naši proizvodi nisu konkurentni jer imamo male podsticaje, za razliku od država regiona, gdje su izdvajanja za poljoprivredu mnogo veća. Imamo vrlo skupu proizvodnju, za razliku od uvoznih proizvoda, i to će nas na kraju i ugušiti. Evo, na primjer, Hrvatska, koja dosta poljoprivrednih proizvoda izvozi kod nas, izdvaja dvije milijarde KM za poljoprivredu", objasnio je Bićo.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, istakao je da poljoprivrednici još nisu uspjeli da prodaju prošlogodišnji rod voća.

"Ne vjerujem ni da ćemo ovo što je ostalo u hladnjačama uspjeti prodati i to sve zbog velikog uvoza. Voće nam čak dolazi i iz prekookeanskih zemalja kao što su Čile, Argentina i druge zemlje i mislim da za to nema nikakve potrebe, jer ni domaći poljoprivrednici svoje voće ne mogu prodati", kazao je Dojčinović.

Naveo je da su poljoprivrednici nezadovoljni radom, kako Ministarstva trgovine Republike Srpske, tako i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ali i cijelog Savjeta ministara BiH.

"Svi poljoprivredni proizvođači, ne samo voćari, su nezadovoljni. Nama više ne vrijedi proizvoditi kada ne možemo to prodati na naše tržište", rekao je Dojčinović.

Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona, kazao je da je domaćim poljoprivrednicima veoma teško proizvoditi jer su subvencije mnogo manje nego u zemljama regiona.

"Mi našim podsticajima ne možemo pokriti ni jednu trećinu proizvodnje. U Srbiji i Hrvatskoj je to u daleko većem obimu pokriveno podsticajem. Naša poljoprivreda je u povoju, a vlast uopšte ne razmišlja o tome. Pokušavali smo i apelovali da se uvaže naši zahtjevi kako bi naši proizvodi bili zastupljeni na našem tržištu, ali vlast je gluha za te naše zahtjeve", zaključio je Hasanović.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prvih šest mjeseci ove godine uvezeno je 151.786.303 kilograma voća i povrća ukupne vrijednosti 179.091.143 KM.

"Najviše je uvezeno banana, i to u iznosu od 36.151.570 KM, zatim slijedi uvoz agruma za 24.440.768 KM te paradajza u vrijednosti 12.606.892 KM", stoji u podacima UIO BiH.

Sa druge strane, u prvih šest mjeseci izvezeno je ukupno 11.824.635 kilograma vrijednosti 48.188.821 KM.

"Iz BiH je najviše izvezeno voća i orašastih plodova u vrijednosti 26.940.447 KM, pa zatim slijedi izvoz jabuka, krušaka i dunja u iznosu od 6.823.592 KM", naveli su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

(Nezavisne)