BERLIN DANAS ODLUČUJE O SLANjU VOJNIKA U BIH :: Semberija INFO ::

 

BERLIN DANAS ODLUČUJE O SLANjU VOJNIKA U BIH


- Njemački parlament danas glasa o angažovanju do 50 vojnika Bundesvera u mirovnoj misiji EUFOR "Althea", a ukoliko glasanje prođe pozitivno, kao što se očekuje, mandat počinje teći od danas do kraja juna naredne godine.

U radnim materijalima, koje je Vlada Njemačke poslala na razmatranje poslanicima, ističe se da je glavni razlog njemačkog angažmana zabrinutost zbog, kako je rečeno, secesionističkih poteza Republike Srpske i zakona koje je usvojila Narodna skupština RS.

"Zbog takvog razvoja situacije potencijal destabilizacije uz eskalaciju do mogućeg otcjepljenja Republike Srpske prisutniji je nego ikad ranije još od kraja rata 1995. godine. U tom kontekstu, bh. izbori 2. oktobra 2022. mogu stvoriti plodno tlo za dalje sukobe, što bi značilo potpuni raspad", navedeno je u dokumentu.

Osim direktnog navođenja RS, indirektno su prozvani i ostali politički akteri, optužujući političke strukture za etničke tenzije za koje se ističe da blokiraju napredak i procese reformi.

"Nacionalistička i huškačka retorika ponovo su danas dio političkog diskursa", naglasili su oni. Osim domaćih faktora, kao potencijalnu opasnost vide i djelovanje Rusije.

"U ovom trenutku postoji opasnost da ruski napadački rat u Ukrajini i konfrontacija između zapadnih vrijednosti i Ruske Federacije budu iskorišteni od strane ruske strane kao katalizator za dalju destabilizaciju BiH", navedeno je.

Ana Trišić Babić, savjetnica srpskog člana Predsjedništva BiH, za "Nezavisne novine" ističe da Republika Srpska podržava misiju EUFOR-a u okviru mandata koji mu je dodijelio Savjet bezbjednosti UN-a.

Što se tiče obrazloženja o namjerama za otcjepljenje RS, Trišić Babićeva ističe da se radi o njihovoj zlonamjernoj interpretaciji koja, prije svega, služi domaćim potrebama, kako bi se parlamentarci i javnost složili sa vraćanjem njemačke misije.

"Smatram kako je BiH potrebno da njena tri naroda i entiteti preuzmu punu suverenost nad samim sobom. Što se tiče RS, zainteresovani smo za dogovor unutar BiH, put ka EU, ekonomski i socijalni razvoj", rekla je Trišić Babićeva.

Iz pravnog dijela dokumenta u Bundestagu proističe da Njemačka za vojni angažman neće tražiti saglasnost bh. vlasti, jer navodi da su za ovaj mandat dovoljni postojeća rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, postojeći zaključak Evropskog savjeta, saglasnost Bundestaga, mandat operacije EUFOR "Althea" i aneksi I i II Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Mandat prestaje u slučaju odgovarajuće rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a ili zaključka Evropskog savjeta o neprodužavanju mandata ili njegovom prijevremenom završetku", navedeno je.

Osim doprinosa miru i stabilnosti BiH, cilj operacije je, kako je istaknuto, prevazilaženje etničkih tenzija, kao i približavanje BiH EU i NATO-u. Vojnici koji budu angažovani će, kako je naglašeno, dobiti i uputstva o upotrebi vatrene sile.

"Primjena vojne moći od strane njemačkih oružanih snaga oslanja se na međunarodno pravo i biće dodatno precizirana kroz posebna pravila. Ona uključuju angažovanje vojne moći s ciljem vlastite zaštite i zaštite drugih pripadnika misije EUFOR 'Althea', kao i u slučaju pružanja prve pomoći. Pravo na samoodbranu se podrazumijeva", dodaju u dokumentu.
 
(Nezavisne)