Podijeljene reakcije na slanje britanskih vojnih stručnjaka u Bosnu i Hercegovinu :: Semberija INFO ::

 

Podijeljene reakcije na slanje britanskih vojnih stručnjaka u Bosnu i Hercegovinu


Najave premijera Ujedinjenog Kraljevstva da će u Bosnu i Hercegovinu poslati vojne stručnjake koji bi se borili protiv, kako kaže, zloćudnog ruskog uticaja naišla je na podijeljene reakcije u Bosni i Hercegovini. Dok jedni tvrde da NATO ima pravo da radi na jačanju svojih kapaciteta, drugi odgovaraju da nema legalnog puta da britanski stručnjaci uđu u državu.

Dva vojna eksperta koja će priskočiti u pomoć NATO štabu u Sarajevu i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. 750 hiljada funti za uspostavljanje centra za sajber bezbjednost pri Univerzitetu u Sarajevu. To je plan Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Na zahtjev Glavnog štaba NATO-a u Sarajevu, britanski vojni ekspert za borbu protiv dezinformacija i civilni savjetnik za stratešku odbranu biće raspoređeni za podršku i obuku Oružanih snaga. Ekspert za borbu protiv dezinformacija će ojačati NATO štab i sposobnost Bosne i Hercegovine da se odupre malignim uticajima – pomažući blokiranju ruskih i drugih napora da se posije nepovjerenje i podriva demokratija u zemlji i regionu.


Kada Britanci dolaze - iz Ministarstva odbrane ne odgovaraju. Članovi Predsjedništva BiH o planovima Borisa džonsona ne misle jednako.

MILORAD DODIK, član Predsjedništva BiH

"Osim nelegalnog visokog predstavnika, BiH će dobiti i nelegalne, nazovi, vojne stručnjake. Svoju viševijekovnu frustraciju Rusima bi da izliječe na BiH, na kojoj nema ko se nije igrao, obučavao i punio svoje biografije".

ŠEFIK džAFEROVIĆ

"NATO štab, pravnim aranžmanima koji regulišu ovo pitanje, ima pravo i obavezu da širi svoje kapacitete, po svojim procjenama sigurnosne situacije u BiH te mu za to nije potrebna saglasnost vlasti BiH, a naročito mu nije potrebna saglasnost vlasti entiteta".

Velika Britanija želi ispoštovati odluke sa NATO samita u Madridu, na kome je usvojen paket odbrambenih mjera za Bosnu i Hercegovinu, kaže profesor međunarodnih odnosa Alija Kožljak. njegov kolega, profesor Predrag Ćeranić ipak smatra da Britanci kriju stvarne namjere. Kaže da je EUFOR taj koji je zadužen za praćenje stanja u BiH.

ALIJA KOŽljAK, šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije Međunarodnog Univerziteta "Burch"

"Velika Britanija na ovaj način želi da pokaže da je veoma privržena Bosni i Hercegovini i njenoj stabilnosti, ali takođe je opredijeljena da da svoju podršku da Bosna i Hercegovina što prije stekne uslove da bude takođe pozvana u NATO savez".

PREDRAG ĆERANIĆ, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci

"Može li sutra turski predsjednik Erdogan da kaže "poslaću ja svoje vojne stručnjake ili jednu svoju jedinicu, želim da sačuvam Bosnu i Hercegovinu". Može li susjedna Hrvatska da pošalje svoje vojne stručnjake jer je zabrinuta za zbog sudbine i situacije u kojoj se nalaze Hrvati u BiH. Da li to pravo ima predsjednik Srbije Vučić?"


Eufor je, odmah nakon početka rata u Ukrajini, najavio da će skoro udvostručiti trupe u Bosni i Hercegovini - sa 600 na 1100 i to iz predostrožnosti. I njemačka se nedavno složila da osigura do 50 vojnika u okviru Misije Altea, čime bi se vratili u BiH nakon deset godina. Ova odluka bi trebalo da bude na snazi do kraja juna naredne godine.


BHRT