UKRAJINI I MOLDAVIJI KANDIDATSKI STATUS; BIH NA ČEKANjU :: Semberija INFO ::

 

UKRAJINI I MOLDAVIJI KANDIDATSKI STATUS; BIH NA ČEKANjU


Na Samitu u Briselu danas nije bilo dobrih odluka za zapadni Balkan. Kandidatski satus dobile su Ukrajina i Moldavija, ali ne i BiH. Sjeverna Makedonija i Albanija nisu dobile datum početka pregovora.

Srbija je bila kritikovana zbog neuvođenja sankcija Rusiji. Ovo je potvrdio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Lideri zapadnog Balkana su izrazili razočarenje što EU nije izašla u susret regionu.

Zvaničnih informacija iz Evropskog savjeta, ipak, nije bilo jer je konferencija za novinare, koja je trebalo da bude održana nakon samita zapadnog Balkana i EU, iznenada otkazana.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je na konferenciji za novinare sa premijerima Albanije i Sjeverne Makedonije, Edijom Ramom i Dimitrom Kovačevskim da ni Sjeverna Makedonija i Albanija nisu dobile konkretne datume.

- Priština nije dobila viznu liberalizaciju. BiH nije dobila kandidatski status - rekao je Vučić.
Vučić je istakao da je Srbija podržana u Briselu za nastavak pregovora.

-  Vjerujem da naši prijatelji iz Skoplja i Tirane zaslužuju otvaranje poglavlja i nadam se da će se to desiti uskoro. Uradili su sve što je od njih traženo. Ako uradite analizu za saradnju s EU, Srbija je povećala razmjenu sa Unijom za 30 odsto, vjerovali ili ne. Mi smo zahvalni Mišelu, Borelju, Ursuli, Varheljiju jer su nas slušali preko tri sata - rekao je Vučić.

Naglasio je da podržava prijedlog Emanuela Makrona o uspostavljanju Evropske političke zajednice

- Postojali su snažni pritisci zbog situacije u Ukrajini. Članci su printani o tome kako Srbija pokušava da naruši integritet pojedinih zemalja, da razvrstava trupe. Da li ste čuli ijedno izvinjenje. Niste. Ne tražimo pravdu i nisam ovdje da pravdam našu poziciju. Ja sam obavezan odlukama Savjeta bezbjednosti i drugim odlukama. Nadam se da ćemo biti u stanju da riješimo ovu situaciju - rekao je Vučić.

Naglasio je da će uraditi sve da Srbija unaprijedi odnose sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

- Nas trojica smo došli na tu ideju da se brinemo sami za sebe, za komšije. Nama nije trebao niko drugi. Tri zemlje su našle način da poboljšaju saradnju - naveo je Vučić.
 
(RTRS)