DODIK: BEZ KANDIDATSKOG STATUSA ZA BIH, UMIRE I DOGOVOR U BRISELU :: Semberija INFO ::

 

DODIK: BEZ KANDIDATSKOG STATUSA ZA BIH, UMIRE I DOGOVOR U BRISELU


- Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da, ako BiH ne dobije kandidatski status za članstvo u EU, onda nema ništa od dogovora postignutog na sastanku lidera parlamentarnih stranaka sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom u Briselu.

On je na Tviteru naveo da je sastanak u Briselu bio motivisan željom Mišela da ponudi Evropskom savjetu određeni dogovor za političare iz BiH.

- I dalje stojim iza toga. Ako dobijemo kandidatski status, sve što je tamo dogovoreno treba da bude ispunjeno. Ako nema kandidatskog statusa za BiH, umire i dogovor u Briselu - poručio je Dodik.

Evropska komisija saopštila je ranije da je preporučila da se Ukrajini i Moldaviji dodijeli status kandidata kao simboličan korak na dugom putu ka članstvu u EU. Odluku o tome će donijeti lideri EU u četvrtak i petak, 23. i 24. juna.

Nakon što je predložen kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju, a izostavljena BiH, iz Evropske komisije tvrde da su proces i kriterijumi za ulazak u EU „isti za sve“. Na pitanje Srne da li uopšte postoje kriterijumi za kandidatski status i članstvo i, ako postoje, koji su ili postoje uslovi samo za BiH, iz Evropske komisije su odgovorili da je taj proces „naravno, isti za sve jer se zasniva na sopstvenim zaslugama“.

Iz Evropske komisije su naveli da u EU moraju vidjeti napredak u pogledu 14 ključnih prioriteta da bi BiH dobila kandidatski status članstvo za EU.

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon predložila je juče tokom sastanka Savjeta EU za spoljna pitanja da se BiH smjesta dodijeli status kandidata za učlanjenje u EU, a i iz Hrvatske poručuju da je davanje prednosti Ukrajini i Moldaviji u odnosu na BiH neobjašnjivo.

I slovenački predsjednik Borut Pahor najavio je da će na samitu Inicijative tri mora tražiti podršku da se BiH dodijeli status kandidata, što je i formalno predstavio u pismu predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu.

Osim Hrvatske i Slovenije, kandidatski status BiH u Evropskoj uniji podržale su Poljska i Mađarska.

(Glas Srpske)