Dom naroda ukinuo PDV na hranu, ali primjena zakona još daleko :: Semberija INFO ::

 

Dom naroda ukinuo PDV na hranu, ali primjena zakona još daleko


Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je u drugom čitanju izmjene Zakona o PDV-u kojim se uvodi diferencirana stopa PDV-a, a s obzirom da ove izmjene u Domu naroda nisu identične sa tekstom koji je usvoji Predstavnički dom, izmjene Zakona o PDV-u moraće na usaglašavanje.

Naime, Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je izmjene Zakona o PDV-u kojim se stopom od pet posto oporezuju lijekovi, brašno hljeb dobijen od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer i homogenizovana dječija hrana.

Takođe, istim izmjenama predviđeno je da se po višoj stopi od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića, visokokvalitetne cigare i cigarilosi, luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna, nakin i srodni proizvodi, satovi vrhunski električni ili optički aparati, luksuzna vozila, umjetnička djela, oružje itd.. 


Nakon što su usvojene ove izmjene u Predstavničkom domu, taj zakon je došao i pred Dom naroda, međutim u međuvremenu je održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske koja je zaključila da se na osnovne životne namirnice ukine PDV odnosno da bude nula posto.

Taj amandman na već usvojene izmjene Zakona o PDV-u pred Predstavničkim domom podnijela je Dušanka Majkić, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH koji je juče i usvojen zbog čega će izmjene zakona morati na usaglašavanje.


Nezavisne novine