DOM NARODA USVOJIO HDZ-OVE IZMJENE IZBORNOG ZAKONA, EVO ŠTA SLIJEDI :: Semberija INFO ::

 

DOM NARODA USVOJIO HDZ-OVE IZMJENE IZBORNOG ZAKONA, EVO ŠTA SLIJEDI


Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su i HDZ-ov prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona.

Predloženo rješnje podržalo je sedam delegata, šest je bilo protiv, dok je jedan bio suzdržan. Da bi izmjene i dopune ovog zakona stupile na snagu, potrebno je da ih usvoji i Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine.

​Riječ je o prijedlogu koji je krajem aprila u parlamentarnu proceduru uputio Čović. Njime se tretira izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, delegata Doma naroda i izbor članova Centralne izborne komisije (CIK).

Delegat HDZ-a Marina Pendeš je rekla da se ovim zakonskim rješenjem štiti legitimitet Hrvata u područjima gdje to nije bio slučaj.

Ovim zakonskim rješenjem se predlaže da se član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata bira među hrvatskim kandidatima, po elektorskom modelu, koji su osvojili najviše glasova u najmanje tri od pet kantona, i to Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom, Livanjskom i Posavskom kantonu. Predloženo je i da se na novi način biraju delegati u Domu naroda federalnog Parlamenta, pa tako da se od 17 delegata iz reda hrvatskog naroda, njih 16 bira iz skupština kantona na način da se iz Hercegovačko-neretvanskog biraju četiri, po tri iz Srednjobosanskog i Zapadnohercegovačkog, te po dva iz Livanjskog, Zeničko-dobojskog i Posavskog kantona.

Delegati hrvatskog naroda iz Tuzlanskog kantona, Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog i Bosansko-podrinjskog kantona zajedno biraju jednog, navedeno je u prijedlogu.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlament BiH Nikola Špirić (SNSD) istakao je da ovaj zakon neće biti primijenjen, ako nije usvojen u oba doma.

- Mislite li da javnost u BiH ne dijeli mišljenje da su Hrvati u BiH obespravljeni? Jesmo li spremni da gradimo demokratski odnos u BiH? Sve dok jedni drugima presijecamo napredak, nema napretka ni u zemlji - rekao je Špirić.

On je istakao da je najgora poruka igra brojeva, da je vrijeme da se razgovara i traži rješenje koje može da sve zadovolji.

Špirić tvrdi da se poslije izbora ništa neće promijeniti, da će ostati isti i akteri i problemi.

On je naveo da će srpski delegati danas otvoreno glasati da bi se riješio bar jedan problem koji se našao pred delegatima.

- Vi, kada više nemate argumenata, onda se okrenete Republici Srpskoj. Nemate snage da zagrizete ono što se zove program. Ne može biti problem u Federaciji BiH, a faktura Republici Srpskoj. Mi smo za to da se riješi pitanje konstitutivnog naroda - rekao je Špirić.

Delegat Kluba srpskog naroda Sredoje Nović (SNSD)  pozvao je delegate da glasaju za prijedlog da bi se problemi počeli rješavati, jer ovo vidi kao korak ka rješavanju problema.

Delegat Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlmentarne skupštine BiH Marina Pendeš (HDZ BiH) rekla je da se predloženim zakonom štiti legitimnost hrvatskog naroda i da ga treba podržati.

Tokom rasprave samostalni delegat Zlatko Miletić istakao je da je nikada ne bi glasao za ovaj prijedlog, jer je u suprotnosti sa Evropskom konvencijom, Ustavom BiH i Ustavom FBiH, Venecijanskom komisijom iz 2005. godine, kao i da ne implementira nijednu presudu Suda u Strazburu.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bakir Izetbegović (SDA) je rekao da bi usvajanje ovakvog prijedloga prekršilo dogovore iz Brisela, na šta je predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Dragan Čović odgovorio da to nije tačno.

Delegat Kluba srpskog naroda Mladen Bosić (SDS) je, tokom rasprave, rekao da nikakav zakon, koji nije usaglašen između aktera unutar BiH, ne može biti usvojen i da se ništa u zemlji neće promijeniti.

- To govori da smo mi u dubokoj političkoj krizi. Poslije izbora ta kriza se nastavlja - rekao je Bosić.

PDV

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas u drugom čitanju Zakon o porezu na dodatu vrijednost (PDV) koji predviđa uvođenje diferencirane stope PDV-a u BiH, umjesto dosadašnje jedinstvene od 17 odsto.

Stopa od pet odsto PDV-a primjenjivala bi se za osnovne prehrambene namirnice – brašno, hljeb, mlijeko, mliječne proizvode, hranu za dojenčad izrađenu od mlijeka, ulje, so, šećer, stočnu hranu, sjemenski i sadni materijal, te od 22 odsto za luksuznu robu poput vina i alkoholnih pića, cigareta, automobila, parfema, nakita i oružja.

S obzirom na to da Zakon nije usvojen u istom takstu u kojem ga je usvojio Predstavnički dom parlamenta BiH, biće upućen komisiji na usaglašavanje teksta.

Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je izmjene Zakona o PDV-u kojim se stopom od pet posto oporezuju lijekovi, brašno hljeb dobijen od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer i homogenizovana dječija hrana.

Takođe, istim izmjenama predviđeno je da se po višoj stopi od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića, visokokvalitetne cigare i cigarilosi, luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna, nakin i srodni proizvodi, satovi vrhunski električni ili optički aparati, luksuzna vozila, umjetnička djela, oružje itd.. 

Nakon što su usvojene izmjene u Predstavničkom domu, taj zakon je došao i pred Dom naroda, međutim u međuvremenu je održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske koja je zaključila da se na osnovne životne namirnice ukine PDV odnosno da bude nula posto.

Taj amandman na već usvojene izmjene Zakona o PDV-u pred Predstavničkim domom podnijela je Dušanka Majkić, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH koji je juče i usvojen zbog čega će izmjene zakona morati na usaglašavanje.

(Glas Srpske)