​Najmlađi matematičari, reprezentativci BiH donijeli pet medalja s Kipra :: Semberija INFO ::

 

​Najmlađi matematičari, reprezentativci BiH donijeli pet medalja s Kipra


Bosna i Hercegovina bogatija je za pet medalja koje su donijeli mladi bh. matematičari sa Juniorske balkanske matematičke olimpijade održane na Kipru.

Ovo je najmlađa reprezentacija matematičara naše zemlje ikada i najbolji rezultat do sad. Njih šest u BiH se vratilo sa pet medalja.

BiH su na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi na Kipru predstavljali Asja Ćatić, učenica osmog razreda OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Sarajevo, Abdullah Ferhatbegović, učenik sedmog razreda OŠ “Ćamil Sijarić” Sarajevo, Lazar Lukač, učenik devetog razreda OŠ “Ivan Goran Kovačić” Banja Luka, Ervin Macić, učenik devetog razreda OŠ “Mirsad Prnjavorac” Vogošća, Tadija Matić, učenik devetog razreda OŠ “Sveti Sava” Zvornik i Benjamin Mujkić, učenik sedmog razreda OŠ “Safvet-beg Bašagić” Novi Travnik. Lider ekipe je Sead Delalić, a zamjenik lidera je Milisav Knežević.

Boje BiH na Kipru među 16 zemalja svijeta odbranilo je pet dječaka i jedna djevojčica: osvojili su četiri bronzane i jednu srebrenu medalju koju je donio Benjamin Mujkić. Upravo su Mujkić i Abdullah Ferhatbegović najmlađi predstavnici, a time i najmlađi osvajač medalja u historiji učešća BiH na nekom matematičkom takmičenju.

“Osvojio sam srebrenu medalju, trećeg dana smo radili zadatke. Prvi je bio lagan, drugi i treći onako, a četvrti potežak. Veoma sam zadovoljan rezultatima koje smo postigli”, kaže Benjamin Mujkić, učenik sedmog razreda OŠ Safvet-beg Bašagić, Novi Travnik.

Bh. matematičari uspješno su savladali zadatke iz četiri matematičke oblasti: algebre, teorije brojeva, kombinatorike i geometrije.

“Kao što svaki profesor govori – ti zadaci, za razliku od prosječne matematike, zahtjevaju dosta više kreativnosti i slobode razmišljanja”, kaže Abdullah Ferhatbegović, učenik sedmog razreda OŠ Ćamil Sijarić iz Sarajeva.

Na sarajevskom aerodromu mlade bh. matematičare dočekali su prijatelji i porodica.

“Ovo je rezultat koji se jako rijetko događa, poslali smo najmlađu reprezentaciju ikad, donijeli su pet medalja i peti smo u ukupnom poretku što je zaista sjajan rezultat i smanjili smo zaostatak za nekim državama koje su sile na svjetskom nivou kao što je Srbija”, kaže Abdullahov otac, Adnan Ferhatbetgović.

Svi osvajači medalja pohađaju Školu za rad sa nadarenim učenicima u organizaciji Udruženja matematičara Kantona Sarajevo i Odsjeka za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Škola priprema ove nadarene učenike za domaća i internacionalna takmičenja.

“Mi se uvijek trudimo da promovišemo nauku i ove mlade ljude. Mi spremamo i srednjoškolce, a dvoje ih je primljeno na Massachusetts Institute of Technology (MIT)  tako da su ova takmičenja velika referenca i za dalje školovanje”, kaže Admir Beširević, asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu i ogranizator priprema za takmičenja učenika.

Nakon Kipra, mladi bh. matematičari uskoro kreću u pohod na nove matematičke zadatke i nove medalje.

TV1/Oslobođenje