SASTANAK ZELENOG KLUBA SA PREDSTVNICIMA BRČKO DISTRIKTA I KONFERENCIJA O KLIMATSKOJ AKCIJI U BiH :: Semberija INFO ::

 

SASTANAK ZELENOG KLUBA SA PREDSTVNICIMA BRČKO DISTRIKTA I KONFERENCIJA O KLIMATSKOJ AKCIJI U BiH


Foto
U Sarajevu je održan sastanak predstavnika Zelenog kluba BiH sa predstavnicima vlasti Brčko distrikta u cilju unapređenja energetske efikasnosti, kada je u pitanju snabdjevanje energijom distrikta i BiH.

Prema riječima Želimira Neškovića, potpredsjednika Zelenog kluba sastanak je održan u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, a delegacije su predvodili Saša Magazinović predsjednik Zelenog kluba i predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić.



„Jedan od zaključaka sastanka je da će u narednih mjesec dana predstavnici Zelenog kluba biti gosti distrikta u Brčkom gdje ćemo konkretizovati energetske potencijale samog Brčko distrikta i njihov dosadšnji rad na unapređenju energetske efikasnosti“, naveo je Nešković.

On je dodao da će distrikt konkretnije raditi na promociji korištenja obnovljivih izvora energije i vršiti umrežavanje po tom pitanju na nivou BiH, te usaglasiti zakonske okvire distrikta sa Predstavničkim domom i Domom naroda BiH.



Nakon navedenog sastanka održana je konferencija o Klimatskoj akciji u BiH na kojoj su učestvovali predstavnici Zelenog kluba sa predstavnicima ambasada nekoliko zemalja u BiH, a među njima i Jurgis Vilcinskas, zamjenik šefa Evropske unije u BiH i Ingrid Mekdonald rezidentna koordinatorka Ujedinjenih nacija u BiH, kao i predstavnici nekoliko gradova u BiH i Brčko distrikta.

Vođeni su razgovori o Klimatskoj akciji, dostignućima i narednim koracima kada je u pitanju Klimatska akcija u BiH.