Podrška medijima u Bosni i Hercegovini (Media Engagement Activity – MEA) :: Semberija INFO ::

 

Podrška medijima u Bosni i Hercegovini (Media Engagement Activity – MEA)


Podrška medijima u Bosni i Hercegovini (Media Engagement Activity – MEA) petogodišnji je projekat sa ciljem jačanja informacijskog prostora u BiH. Svrha projekta je povećati dostupnost vjerodostojnih i profesionalnih informacija što široj populaciji u BiH, posebno publici s tradicionalno ograničenim pristupom takvim informacijama.

MEA ima za cilj podsticati i kulturu učenja i inovacija na osnovu iskustva i znanja i svojih partnera kao i članova tima iz BiH i regije. Sve aktivnosti su osmišljene tako da se međusobno nadopunjuju i ulažu u održivost jačeg, inkluzivnijeg informacijskog prostora. MEA će podržati nezavisne medije i individualne kreatore/ke sadržaja izgradnjom njihovih kapaciteta za proizvodnju kvalitetnog sadržaja, radeći na osnaživanju njihove digitalne sigurnosti, jačanjem lokalnih mreža i cjelokupnog pravnog okvira podške za novinare. Na lokalnom nivou, aktivnosti će biti usmjerene na izgradnju ka-paciteta i interesa pojedinaca za medije, kao i kapaciteta manjih, manje poznatih medija kako bi se osiguralo da se lokalni glasovi čuju.

USAID-ov projekat MEA ima za cilj stimulisati i podržati proizvodnju kvalitetnog sadržaja koji će pomoći medijima u Bosni i Hercegovini da prošire svoju publiku, informišu je i izgrade povjerenje javnosti, dok na inovativan način izvještavaju o pitanjima od javnog interesa. U tu svrhu tražimo prijave za Good Story Fund (GSF).

Šta je “Good Story Fund”? Podržavamo DOBRE PRIČE!

Good Story Fund je prilika za finansiranje putem otvorenog poziva u okviru USAID-ovog MEA projekta otvorena za novinare, medije, aktiviste, organizacije civilnog društva i individualne kreatore/ke sadržaja.

Fond za cilj ima podržati produkciju digitalnog sadržaja različitih formata, a prednost imaju projekti koji nude inovativnost i potencijal eksperimentisanja, nastoje preći podjele i zbližiti zajednice, povećati kvalitet proizvodnje, podsticati saradnju između sektora i različitih medija, te imaju potencijal da inspirišu druge da slijede njihov primjer. Posebnu pažnju ćemo posvetiti projektnim idejama koje pomažu povećanju raznolikosti ponude sadržaja na određenom tržištu ili dopiru do dijela publike koji je zapostavljen. Ovaj poziv će biti raspisan dva puta godišnje za vrijeme trajanja projekta, a prioriteti će proizlaziti iz trenutnog konteksta.

Ovaj fond je dostupan za pojedinačne aplikacije (do $2,950) i medijske organizacije (do maksimalno  $15,000).

Poziv otvoren: Lokalno registrovanim medijima i individualnim kreatorima/kama sadržaja iz Bosne i Hercegovine
Iznos budžeta grantova za pojedince: do $2,950
Iznos budžeta grantova za medije: $5,000 – $15,000  
Trajanje predloženih projekata: do 6 mjeseci. (Napomena: početak projekta planiran je za juli 2022.)
Rok za prijave: srijeda, 15. jun 2022. do 17:00 časova.

​Više informacija na:
https://www.mreza-mira.net/vijesti/good-story-fund-usaid-podrska-medijima-u-bosni-i-hercegovini-mea/

Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije
Gradska uprava Grada Bijeljina