MMF ČEKA NOVU VLAST :: Semberija INFO ::

 

MMF ČEKA NOVU VLAST


- Predstavnici BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) mogli bi da pregovaraju o novom aranžmanu tek nakon oktobarskih izbora, odnosno nakon što budu formirane nove vlade i kada vlasti budu u boljoj poziciji da sprovode reforme, rekao je “Glasu Srpske” rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endrju Džuel.

Naglasio je da trenutno sa vlasti u BiH ne pregovaraju o novom aranžmanu te dodao da, prema njegovim predviđanju, to može da se očekuje tek nakon izbora.

Džuel je podsjetio da je standardna praksa MMF-a da u svoje kreditne aranžmane uključuje određene uslove.

- Međutim, sada je suviše rano govoriti o tome koji uslovi bi mogli biti uključeni u budući program. Naš izvještaj o konsultacijama koji će uskoro biti objavljen bavi se glavnim preporukama u pogledu politika za BiH - poručio je Džuel.

Ekonomisti pojašnjavaju da ulazak u aranžman sa MMF-om zavisi prije svega od toga u kojem svjetskom se poretku nalazi zemlja.

- Ako je riječ o napredno razvijenoj zemlji, onda je ulazak u aranžman sa MMF-om loša poruka, ali ako se radi o nerazvijenoj zemlji, onda program sa tom međunarodnom finansijskom institucijom podiže njen kredibilitet od strane neke treće strane, jer povećava povjerenje u tu zemlju - rekao je “Glasu Srpske” ekonomista Marko Ćogo i podsjetio da MMF nikada nije bio zamišljen kao razvojna institucija.

Naglasio je da se ta finansijska institucija brine samo o redu u međunarodnom finansijskom sistemu.

- MMF ne dolazi da nama pomogne. Oni su tu da ne budemo dio problema, nego da se, eto, ponašamo u okviru nekih pravila. Njihov posao nije da otvaraju nova radna mjesta i da nama bude lakše. Oni su tu da ne bankrotiramo i da redovno servisiramo svoje spoljne obaveze, odnosno da ne dođemo u poziciju da zbog velikog eksternog disbalansa, odnosno trgovinskog deficita ili odliva tokova kapitala, dođemo u situaciju da ne možemo da servisiramo svoje obaveze - naglasio je Đogo.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je polovinom maja nakon sastanaka sa delegacijama MMF u Vašingtonu da je za BiH najvažniji razgovor o aranžmanu sa tom finansijskom institucijom.

- Ono što je nama iz BiH najvažnije bilo jeste razgovor o aranžmanu s MMF-om koga već nekoliko godina nemamo i da pokušamo da iznađemo osnove za razgovore da bismo imali novi aranžman. U uslovima globalne krize dolazi do rasta kamata, cijena na svjetskom tržištu kapitala rastu, tako da je novac, koji može da ponudi MMF, mnogo povoljniji i za BiH, koji će sasvim sigurno biti potreban za finansiranje projekata - rekao je tada Tegeltija.

Šest “intervencija”

BiH je do sada imala šest zaključenih aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. Od tog broj, četiri su stendbaj, jedan produženi aranžman, dok se jedan odnosi na brzu finansijsku pomoć usljed pandemije virusa korona.

(Glas Srpske)