ČELIĆ JAGODI PODIGAO I SPOMENIK :: Semberija INFO ::

 

ČELIĆ JAGODI PODIGAO I SPOMENIK


- Nekoliko stotina proizvođača jagoda predstavilo se u petak na"Danima jagodastog voća" u Čeliću, dvodnevnoj manifestaciji koja se ponovo održava posle 12-godišnje pauze.
 
Pored izložbenog dela, organizovana su i edukativna predavanja, prezentacije mineralnih đubriva i druge pripreme, kao i kulturno-sportski program.
 
Među proizvođačima koji su izložili svoje jagode je i Nihad Jašarević, koji ovo voće proizvodi već 15 godina. Trenutno ispod staklenika ima deset dunuma jagoda.

"Potrebno je mnogo vremena i truda. Ima mnogo investicija. To nije jeftin posao, potrebno mu je znanje. Došlo je vreme da jagoda više ne može da se proizvodi na otvorenom, već samo proizvodnja staklene bašte. A da bi neko to imao, to košta", kaže Jašarević.

Po njegovom mišljenju, jagode su prve klase i već su bile na tržištu EU.

Opština Čelić je daleko poznata po jagodama. Trenutno je registrovano oko 480 proizvođača koji su zasadili 70 hektara jagode, a 80 odsto je pod plastenicima.

Najmanje 50 odsto populacije uzgaja jagode i od toga zarađuje za život. Manifestacija"Dani jagodastog voća" održana je prvi put 1980. Posle duge pauze, ovaj događaj se ponovo vratio.
 

"Osjećao sam se dužnim da vratim ovu manifestaciju. Kada spomenete Čelić, asocijacija je jagoda. Imamo više od 300 izlagača. Imamo i izlagače hemijskih proizvoda koji se koriste za jagodu iz cijele BiH pa čak i iz Evrope", rekao je Admir Hrustanović, načelnik Čelića. Hrustanović je izrazio nadu da će narednih godina sajam biti još sadržajniji, jer njegov značaj je neupitan.

"Veliki je značaj. Samim dolaskom vlasti sa viših nivoa, pokušavamo kroz projekte obezbijediti sredstva za jednu modernu pijacu da bi proizvođači mogli prodavati ono što proizvedu. Ovom manifestacijom pokušavamo privući i ljude koji će otkupljivati za proizvodnju, preradu, ali i izvoziti jagodu, a sve kako bismo povećali i poboljšali proizvodnju i postigli što bolju cijenu", ističe on.

Otvaranju Sajma jagode prisustvovale su brojne delegacije, a Irfan Halilagić, premijer TK, uputio je podršku i zahvalnost organizatorima jer na najbolji način promovišu jagodu i domaću proizvodnju.

"Vlada TK je videla značaj poljoprivredne proizvodnje i rebalansom budžeta obezbedili smo finansijsku podršku poljoprivrednim proizvođačima u najvećem iznosu do sada", objasnio je Halilagić.

Činjenica da je jagoda dugo bila brend ove male opštine, pokazuje da jagoda ima spomenik, a mlađe generacije su svesne šta jagoda znači za njihov region, pa su se takmičile u najboljem umetničkom i književnom radu, tačnije učenici od 5. do 9. razreda. Prvog dana sajma zabeležena je zaista velika posećenost i očekuje se da će ove godine biti zaista uspešan i produktivan, posebno za proizvođače koji žive od jagoda.

(Nezavisne)