ZELENE OAZE ZA NAJMLAĐE U BANjALUCI I SARAJEVU :: Semberija INFO ::

 

ZELENE OAZE ZA NAJMLAĐE U BANjALUCI I SARAJEVU


Foto
Tri japanske trešnje, dva javora i 190 grmova koji rastu uz ogradu, krase dvorište Roditeljske kuće „Iskra“ u Banjaluci. Uz druženje sa radnicima i mališanima koji su radoznalo izvirivali, zasadili su ih zaposleni iz kompanija članica Infinity International Group. Urediti dvorište za roditelje i djecu koja se liječe od teških bolesti, najhumanija jer završnica naše kampanje „Mjesec zdravlja“, kažu gorani iz ove grupacije koji su se odlično snašli i sa lopatama u rukama.

Uvijek smo podržavali humanitarne akcije, naročito one kojima smo pomagali djeci, a posebno je zadovoljstvo biti koristan u okruženju kakvo je Roditeljska kuća, kaže Aleksa Bošnjak iz kompanije Prointer ITSS. Jedan od najstarijih radnika u kompaniji i u svom kraju je poznat kao borac za očuvanje životne sredine.



,,Uvijek imam vremena da se tome posvetim i dosta sam angažovan u takvim akcijama u Laktašima, prije svega u uklanjanju otpada, ali i postavljanju novih sadnica. Svaka donacija Roditeljskoj kući je velika stvar i ponosan sam što je naša grupacija bila dio ove akcije. Nije lako doći ovdje i vidjeti bolesne mališane i zato je svaki osmijeh na njihovom licu bogatstvo“, kaže Aleksa.

Radom na obnovljivim izvorima energije i elektromobilbnosti, naša grupacija i jeste orijentisana ka „zelenoj“ industriji i zdravoj životnoj sredini, dodaje Nikola Karan, direkor kompanije EP Mobile, članice IIG.



,,Radom na razvoju elektromobilnosti kod nas i razvijanjem svijesti o štetnosti emisije ugljendioksida, svakodnevno radimo i na očuvanju životne sredine. Zato nam je ova akcija posebno značajna, jer će nove sadnice uljepšati ovo dvorište, ali i čitav grad koji će postati zeleniji. Svako od nas može napraviti taj mali, ali značajan korak“, naglašava Karan.

A koliko je značajan, svjedoči i Jelena Kušljić, koja u kući boravi od početka godine, u pratnji svog trogodišnjeg sina. Sad im je to drugi dom.



„Ovdje se djeca odmaraju i fizički i psihički u pauzama od svakodnevnih terapija koje su mukotrpne, naročito kod onih malo starijih koji su svjesni svega što prolaze. Ipak, kad nađeš neko utočište poput ovog u kojem imamo i podršku od radnika, naše Andreje, Aleksandre, Katice, ovo postane drugi dom. Kad porastu, ove sadnice će biti lijepa hladovina za mališane koji zbog hemoterapija i ne smiju na sunce“, kaže Jelena.

Kad god je lijepo vrijeme, djeca su u dvorištu, jer im je potrebno da budu na vazduhu, objašnjava Dijana Berić, predsjednica Udruženja roditelja oboljelih od malignih bolesti ,,Iskra“ i naglašava da svaka donacija na ovoj adresi ima poseban značaj. 



 ,,Ovim sadnicama ćemo na neki način ograditi naše dvorište, što nam je posebno važno, jer ovo područje postaje sve urbanije, a kao što vidite, imamo i mnogo parkiranih automobila u blizini. Kad nam grmovi i drveće narastu, imaćemo prilično mirnu i zelenu oazu za naše mališane i njihove roditelje“, kaže Dijana.  

Sadnice smo i odabrali kako bi se najbolje uklopile u ovu sredinu i bile korisne, naglašava Ivana Živković, menadžer za ljudske resurse u Infinity grupaciji i dodaje da je druženje sa mališanima svima bilo posebno emotivno.

„Cilj nam je bio da pomognemo nekome kome će to stvarno značiti, a druženje sa korisnicima još dugo ćemo prepričavati. Posebno nam je značajno što smo u tim razgovorima dobili i neke infromacije koje nam mogu biti vodilja u daljem humanitarnom radu. Vjerujemo da će ova saradnja sa Roditeljskom kućom, kojoj smo i ranije pomagali, prerasti u tradiciju, kako bismo i dalje računali jedni na druge. Ovo je bio najbolji mogući način da završimo kampanju posvećenu zdravlju, koju smo posvetili ne samo našim radnicima, već i čitavom okruženju“, kaže Živković. 



Sa posebnim emocijama svoj goranski pohod prepričavaju i u kompaniji Prointer iz Sarajeva. Njihovi zaposleni sadnice su posadili u dvorištu Osnovne škole i vrtića u Vogošći, a šest novih stabala krasi i SOS Dječija sela. Vidjeti kako radi dom koji pruža utočište djeci bez roditeljskog staranja na sve nas je ostavilo poseban utisak, kaže Bojana Omerović, direktorica sarajevskog Prointera i naglašava da su se zaposleni zainteresovali kako da individualno pomognu mališanima. 



„Ovom akcijom smo htjeli da podstaknemo sve ljude, a naročito djecu i omladinu da razmisle o sredini u kojoj žive i kako je očuvati. Briga o prirodi mora postati dio naše svakodnevice i zato smo odlučili da kampanju posvećenu zdravlju završimo zelenim poklonima i to među najmlađima“, kaže Omerović.
Tako su tri važna, sarajevska dvorišta dobila 11 novih sadnica, a kad se razgranaju, biće to prekrasna stabla breze, bresta, divlje jabuke, ali i bujne krošnje neobične parocije i sorbusa, žbunastog drveta iz porodice ruža.