MOST U GRADIŠCI GOTOV DO KRAJA MAJA, ALI JOŠ NEĆE BITI U FUNKCIJI :: Semberija INFO ::

 

MOST U GRADIŠCI GOTOV DO KRAJA MAJA, ALI JOŠ NEĆE BITI U FUNKCIJI


- Završetak radova na mostu na Savi kod Gradiške i pristupnim trasama predviđen je krajem maja, potvrđeno je za "Nezavisne novine" u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH.

Kako su precizirali, 30. maja će biti završeni svi radovi, kako je i predviđeno potpisanim ugovorima.

"Na strani Republike Hrvatske izvode se radovi na nasipanju prilazne trase u dužini od oko 50 metara, koja će se spajati sa drugom fazom projekta koji se izvodi na teritoriji Hrvatske, a odnosi se na radove na pristupnoj saobraćajnici prema Okučanima", naglasili su nam oni.

Dodaju da je tokom marta na hrvatskoj strani Save ugrađivan nasipni materijal iza upornjaka U1, a završena je montaža čelične konstrukcije nad stubištem S2.

"Završeni su radovi na montaži cijevi odvodnje i na antikorozivnoj zaštiti unutrašnjeg dijela rasponske konstrukcije. Završena je izrada antikorozivne zaštite vanjskog dijela rasponske konstrukcije i ugradnja stubova za mrežastu zaštitnu ogradu. Takođe , izvedena je i pristupna cesta do gradilišta na hrvatskoj strani u dužini oko tri kilometra", naglasili su oni.

Dodali su i da investitor priprema sve uslove koji su potrebni za realizaciju tehničkog pregleda i izdavanje upotrebne dozvole za most, u skladu s odredbama međudržavnog sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske o gradnji mosta kod Gradiške i pristupnih cesta, kao i važećeg zakonodavstva u obje zemlje.

"U tu svrhu je poslužilo nekoliko sastanaka održanih u martu i aprilu s nadležnim institucijama u Republici Srpskoj i Republici Hrvatskoj. Takođe , pošto je potrebna nova kategorizacija graničnog prelaza Gradiška - Stara Gradiška, pokrenuta je inicijativa za uspostavljanje graničnog prelaza na zajedničkoj lokaciji u skladu s dogovorom s hrvatskom stranom. Smatra se da je to ekonomski opravdano rješenje koje bi osiguralo niže troškove izgradnje graničnog prelaza, niže troškove održavanja, bolju koordinaciju saradnje nadležnih organa iz obje države, manju mogućnost korupcije", istakli su oni.

Tamara Pajić iz "Hrvatskih cesta" nam je potvrdila da su radovi u završnoj fazi i da se odvijaju u skladu s predviđenom dinamikom.

"Iako vremenska prognoza nije povoljna za radove koji se trenutno izvode, a odnose se na izradu hidroizolacije čelične ortotropne ploče, očekujemo da će radovi biti završeni do ugovorenog roka", rekla je Pajićeva za"Nezavisne novine".

S istim pitanjem smo se obratili i "Autoputevima RS", ali do objavljivanja ovog teksta nije stigao odgovor, međutim, Dušan Topić, direktor ove firme, za RTRS je rekao da je jedan od najbitnijih projekata u Republici Srpskoj i BiH izgradnja mosta na Savi kod Gradiške i spajanje auto-puteva RS s evropskom mrežom. Kako kaže, tom izgradnjom će se doprinijeti smanjenju gužve na najprometnijem graničnom prelazu, jer će dio vozila biti preusmjeren na novi granični prelaz.

Topić ističe da most neće odmah po završetku radova biti pušten u saobraćaj.

"Neophodno je da Hrvatska napravi vezu mosta s postojećom saobraćajnicom. Oni su već ugovorili taj dio posla, krenuli su radovi i za to je neophodno minimalno godinu i po dana", rekao je Topić.

Podsjećanja radi, planovi na izgradnji mosta počeli su još 2004, a svečanost povodom spajanja dvije polovine mosta održana je u oktobru prošle godine. Prvi koraci ka izgradnji mosta preduzeti su još u aprilu 2004, kada su Ministarstvo komunikacija i transporta BiH i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske potpisali Memorandum o saglasnosti za pripremu i izgradnju auto-puta između Banjaluke i Gradiške. U memorandumu je kao ključni zajednički objekat predviđen novi granični most preko Save s priključnim dionicama do postojećih cesta na obje strane. Protokol o saradnji u vezi s ovim projektom potpisan je u maju 2007, a ugovor za izradu projektne dokumentacije"Hrvatske ceste" su sklopile s Građevinskim fakultetom iz Zagreba u aprilu 2010. godine. Sporazum o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške potpisan je između Vlade Hrvatske i Savjeta ministara BiH u novembru 2011, a na sjednici Vlade Hrvatske u martu 2012. donesena je Uredba o objavi Sporazuma o izgradnji mosta.

Nakon što je Evropska komisija odobrila pomoć u izgradnji ovog objekta, lokaciju mosta je te 2013. godine obišao i Peter Sorensen, tadašnji šef Delegacije EU BiH, i najavio da će Evropska komisija dati i grant od 6,3 miliona maraka za izgradnju mosta. EU je svoju obavezu ispunila i novac uplatila, a RS obezbijedila polovinu od oko 20 miliona evra za izgradnju mosta. Radovi na mostu počeli su u oktobru 2019. godine.

Ukupna dužina mosta je oko 500 metara, a popola ga finansiraju RS i BiH s jedne strane, i Hrvatska s druge u ukupnoj visini od oko 30 miliona evra. Radove izvode "Integral inženjering" a.d., "Đuro Đaković montaža" d.o.o. i "Zagreb montaža" d.o.o.
 
(Nezavisne)