PANDEMIJA BIZNIS: Pogledajte koliko smo plaćali vakcine i PCR testove vrijedne manje od pola dolara :: Semberija INFO ::

 

PANDEMIJA BIZNIS: Pogledajte koliko smo plaćali vakcine i PCR testove vrijedne manje od pola dolara


Istraživanje o putu medicinske opreme i lijekova u BiH tokom pandemije pokazuje svu strahotu korupcije i nefunkcionalnog sistema.

Pandemija Kovid 19, nabavka vakcina, PCR testova, respiratora i maski potpuno je ogolila nefunkcionalnost bh. sistema i korupciju koja je odavno postala svakodnevnica našeg društva.

Tako su PCR testovi u Fedraciji BiH kupovani ili donirani po cijenama od 1,43 KM do 90 KM po testu, dok je cijena PCR testa u Republici Srpskoj iznosila od 0, 78 KM, a Institut za javno zdravstvo ih je plaćao od 30 do 80 KM!

I vakcine različitih proizvođača su u BiH kupovane i donirane po različitim cijenama - Fajzer od 19,01 KM do 30,32 KM po dozi, a AstraZeneka od 1,96 KM do 7,1 KM po dozi.

Slikovit primjer je i slučaj doniranih vakcina iz Srbije. Naime, Srbija je donirala BiH 10.000 vakcina AstraZeneka vrijednosti 3,91 po vakcini, a za iste vakcine je prilikom kupovine iz federalnog budžeta izdvojeno 7,128 KM po dozi!

Do ovih podataka došlo je istraživanje "Put medicinske i sanitetske opreme i vakcina u BiH tokom Kovid-19 pandemije" koje je provelo udruženje građana “Stop mobbing” iz Trebinja i udruženje za razvoj društva “Kap” iz Sarajeva u periodu decembar 2021- mart 2022. godine.

Kao još jedan problem koji je primijećen tokom istraživanja jeste i izdvajanje 12,9 miliona dolara za nabavku vakcina na nivou BiH.

Naime Ugovor sa COVAX.om  BiH je potpisala 18. 9. 2020. godine, a  njim je precizirana isporuka milion i 232 hiljade doza vakcina, u vrijednosti 12.997.600 američkih dolara. Kompletan iznos uplaćen je 18. decembra 2020. godine, od čega je do oktobra 2021. BiH isporučeno manje od jedna trećine  vakcina – 332.640 doza.

"U međuvremmenu, BiH je većinu vakcina dobila putem donacija iz različitih zemalja i organizacija. Više od 700.000 vakcina u BiH čeka na sigurno uništavanje zbog isteklog roka trajanja. Skupocjeno uništavanje vakcina u trećim zemljama, finansira se iz javnih institucija u BiH", kaže za BUKU Anica Ramić, predsjednica udruženja Stop mobbing, dodajući da iako je riječ o prikupljanju podataka od javnog značaja i iz javnog budžeta, prilikom prikupljanja odgovora susretali su se sa ignorisanjem iz javnih institucija i ustanova u Federaciji u preko 50 posto slučajeva, dok je taj procenat u Republici Srpskoj veći od 90%!

Napominje i da je istraživanje  pokazalo različite indikatore koji upućuju na nepravilnosti u javnim nabavkama a neki od njih su da su donacije često knjižene mnogo skuplje od cijena u javnim nabavkama i obratno, zastupljene su tri različite cijene nabavke kiseonika u tri bolnice, primjetne su različite cijene doniranih i kupljenih vakcina, testova.

Navedimo na kraju i informacije do kojih je došlo istraživanje, a tiče se donacija i kreditnih zaduženja tokom pandemije, ali i budžetskih izdvajanja.

Tako su došli do podatka da je BiH je ukupno donirano i kupljeno 3,6 miliona vakcina različitih proizvođača. Međutim, nije poznat konačan broj neutrošenih vakcina kojima je istekao rok trajanja.

Buka