GRADONAČELNIK BIJELjINE NA SASTANKU MREŽE BALKANSKIH GRADOVA B40 :: Semberija INFO ::

 

GRADONAČELNIK BIJELjINE NA SASTANKU MREŽE BALKANSKIH GRADOVA B40


Foto
Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je učestvovao na sastanku B40 mreže balkanskih gradova, održanom u Sarajevu 25. aprila, pod predsjedavanjem predsjedavajućeg Mreže - gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua i tom prilikom najavio da će Grad Bijeljina aktivno učestvovati u djelovanju te mreže.



Mreža B40 osnovana je krajem 2021. godine na sastanku čiji domaćin je bio grad Istanbul, kada je, između ostalog, dogovoreno da članovi mreže rade na unapređenju dijaloga između lokalnih zajednica, sarađuju u oblastima kulture, pronalazaštva, održivosti i solidarnosti, ali i da razvijaju nove oblasti saradnje imajući u vidu djelovanje klimatskih promjena i potrebe jačanja lokalne demokratije i dobrosusjedskih odnosa u regionu. U skladu sa ovim ciljevima, u okviru mreže osnovane su radne grupe za lokalno klimatsko djelovanje, lokalnu demokratiju i migracije, pametne gradove i digitalnu transformaciju i lokalnu ekonomsku saradnju. 



Među gradovima i opštinama iz bivših jugoslovenskih republika, među članovima Mreže B40 su Beograd, Dubrovnik, Kotor, Laktaši, Priština, Pula, Split, Skoplje, Podgorica i Sarajevo, a od većih balkanskih gradova izdvajaju se grčki gradovi Atina i Solun, odnosno, turski gradovi Jedrene i Istanbul i rumunski grad Konstanca.