Žestoke kritike OEBS-a na račun pravosudnih institucija BiH: Novac potrošen, rezultati nikakvi :: Semberija INFO ::

 

Žestoke kritike OEBS-a na račun pravosudnih institucija BiH: Novac potrošen, rezultati nikakvi


Sarajevo - Tužilaštvo BiH neracionalno koristi resurse, a posebno je zabrinjavajuća alarmantna brzina pada stope osuđujućih presuda, te kvaliteta istraga i optužnica koje podiže tužilaštvo, rečeno je juče tokom predstavljanja izvještaja Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) o upravljanju predmetima ratnih zločina u Tužilaštvu BiH.

U izvještaju je, pored žestokih kritika na račun Tužilaštva BiH na čijem čelu se nalazi Gordana Tadić, navedeno i da je Misija OEBS-a u 2018. godini zabilježila pad broja okončanih postupaka u predmetima ratnih zločina, nastavljajući tako trend započet 2016. godine.

- Tokom 2018. godine pravosuđe u BiH je okončalo tek 50 postupaka protiv 82 osobe optužene za ratne zločine. Od 2004. godine, kada je OEBS počeo pratiti procesuiranje ratnih zločina u BiH, ukupno su završena 523 postupka sa 779 optuženih. Međutim, prema našim saznanjima, krajem 2018. godine bila su 692 neriješena predmeta sa 5.052 potencijalno osumnjičene osobe - stoji u izvještaju.

Iako su stope osuđujućih presuda na sudovima u FBiH i RS neznatno smanjene, navodi se dalje, stopa osuđujućih presuda na Sudu BiH pala je na 39 odsto, čime je prosječna stopa osuđujućih presuda u BiH pala ispod 50 odsto.

Šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton rekao je da je krajni cilj ovog izvještaja da se osigura postizanje pravde za žrtve ratnih zločina.

- Tužilaštvo BiH ne usmjerava svoje vrijeme i resurse isključivo na istrage i krivično gonjenje najsloženijih predmeta ratnih zločina, što nije u skladu sa Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina. Takva praksa predstavlja rasipanje vrijednih resursa, jer ako Tužilaštvo BiH nastavi rješavati predmete ovom brzinom, biće mu potrebno skoro deset godina da okonča sve predmete ratnih zločina koje trenutno ima - poručio je Beton.

On je pozvao Visoki sudski i tužilački savjet BiH, Tužilaštvo BiH i Sud BiH da pažljivo razmotre izvještaj, kao i posljedice koje aktuelna praksa u procesuiranju predmeta ratnih zločina ima po žrtve zločina, ali i po nasljeđe koje će ostati iza pravosuđa u BiH.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark podsjetio je da je EU samo za procesuiranje predmeta ratnih zločina u BiH uložila više od 14 miliona evra.

- Jedna od stvari koja izaziva zabrinutost je niska stopa osuđujućih presuda na nivou BiH u odnosu na entitetske sudove, što ukazuje na manju efikasnost sudova na nivou BiH u odnosu na entitetske, kada su u pitanju predmeti ratnih zločina - naglasio je Vigemark.

On je ukazao i na važnost usvajanja revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina koja već više od godinu dana čeka da je Savjet ministara usvoji.

Izvještaj Bramercu

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić rekla je da nije pročitala izvještaj i da dobro sarađuju sa OEBS-om, ali da se nisu usaglasili o upravljanju predmetima ratnih zločina.

- OEBS je tražio da prebacimo 150 manje složenih predmeta na kantonalna, okružna tužilaštva i Tužilaštvo Brčko distrikta, ali to nismo mogli da uradimo, jer nije usvojena nova strategija za rad na predmetima ratnih zločina - kazala je Tadićeva, dodajući da će pismeni izvještaj o svemu dati i OEBS-u i glavnom tužiocu Haškog tribunala Seržu Bramercu, koji dolazi u srijedu u posjetu Tužilaštvu BiH.

Glas Srpske