NOVI BUDžET RJEŠAVA PROBLEME CARINIKA :: Semberija INFO ::

 

NOVI BUDžET RJEŠAVA PROBLEME CARINIKA


Foto
Savjet ministara BiH i Sindikat radnika Uprave za indirektno oporezivanje BiH na dobrom su putu da se postigne dogovor, odnosno da se ispune zahtjevi Sindikata, međutim sve zavisi od usvajanja budžeta institucija BiH, koji će Savjet ministara BiH već krajem idućeg mjeseca uputiti u proceduru prema Predsjedništvu BiH i parlamentu BiH.

"Idemo u pozitivnom pravcu kada je riječ o rješavanju spornih pitanja. Prvi naš zahtjev je vraćanje osnovice na 535 KM, što je Savjet ministara BiH na neki način prihvatio i donio odluku, s tim da primjena toga zavisi o primjeni budžeta. Saznali smo da je budžet u proceduri i da će krajem idućeg mjeseca te aktivnosti biti okončane od strane Savjeta ministara BiH i onda to ide dalje. Mislimo da će ovo biti realizovano u što kraćem vremenu", rekla je Ana Mrnjavac, predsjednica Sindikata radnika Uprave za indirektno oporezivanje BiH nakon sastanka sa Zoranom Tegeltijom, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH.

Na ovom sastanku bilo je riječi o zahtjevima Sindikata radnika UIO, koji su od početka aprila u štrajku upozorenja koji se odvija na način da se od 12 do 14 časova obustavlja rad u svim centrima UIO s tim da u tom periodu carinici na graničnim prelazima pojačavaju kontrolu vozila, što vrlo često dovodi do gužvi.

"Nakon sastanka, mi ćemo sazvati Upravni odbor Sindikata radnika UIO i donijeti odluku da li ćemo nastaviti štrajk ili ćemo ga prekinuti", rekla je Ana Mrnjavac odgovarajući na pitanje da li se štrajk nastavlja ili će biti obustavljen.

Što se tiče ostalih zahtjeva, na sastanku sa Tegeltijom bilo je govora i o kolektivnom ugovoru, a predstavnici sindikata obaviješteni su da je Savjet ministara BiH imenovao svoj pregovarački tim te da će ubrzo biti pomaka i po tom pitanju.

"Ostali zahtjevi sindikata nisu u nadležnosti Savjeta ministara BiH", rekla je Ana Mrnjavac.
Kada je riječ o radu carinskih službi, odnosno službenika UIO, juče su na području Gradiške na carinskom terminalu zabilježene kilometarske kolone kamiona koji su čekali carinjenje robe. Jedan od vozača koji nije želio da mu navodimo ime rekao je da se 11 sati nije pomjerio s mjesta.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH rekli su nam da gužve nisu posljedica štrajka već da se radi o pojačanom prometu zbog praznika te da je juče, upravo zbog praznika, bio prioritet na prolazu putničkih vozila, zbog čega je došlo do zastoja kamionskog saobraćaja.

(Nezavisne)