Ako novca ne bude do 20. maja, izbori će biti odgođeni :: Semberija INFO ::

 

Ako novca ne bude do 20. maja, izbori će biti odgođeni


SARAJEVO - Iako se BiH ozbiljno približava datumu kada Centralna izborna komisija (CIK) treba da raspiše ovogodišnje opšte izbore, za njihovo održavanje još zvanično nema novca, ali se u političkim kuloarima sve više spekuliše da bi budžet institucija na zajedničkom nivou vlasti najkasnije krajem mjeseca mogao biti upućen u proceduru usvajanja.

Opšti izbori bi, prema kalendaru, trebalo da budu održani 2. oktobra, a u skladu sa tim, te prema odredbama Izbornog zakona, CIK BiH je obavezan da ih raspiše 150 dana ranije, odnosno u prvoj sedmici maja. U CIK-u su za “Glas” potvrdili da s ciljem priprema za održavanje opštih izbora 2022. trenutno ažuriraju određene akte, pripremaju tendersku dokumentaciju za okvirne sporazume za javne nabavke, odluke i kalendar aktivnosti za iduće izbore. Na pitanje do kada CIK može čekati novac za održavanje izbora, odnosno da li je moguće da se ponovi ista situacija kao i pred lokalne izbore 2020. godine, odnosno da oni budu prolongirani u slučaju da ne bude na vrijeme obezbijeđen novac, u CIK-u kažu da su rokovi za obezbjeđivanje novca za izbore propisani odredbama Izbornog zakona BiH.

- Prema tim odredbama, sredstva se moraju osigurati najkasnije 15 dana po raspisivanju izbora. Svi nadležni organi imaju obaveze i odgovornosti u obezbjeđivanju sredstava za izbore - istakli su u CIK-u i dodali da je plan da za ove izbore bude utrošeno oko 11,7 miliona KM, gdje je uračunat i dio troškova za rad biračkih odbora.

Ovogodišnji opšti izbori često su posljednjih mjeseci stavljani pod znak pitanja zbog nemogućnosti dogovora, prvenstveno političkih stranaka u FBiH, o izmjeni Izbornog zakona BiH, i tvrdnji da nema uslova za njihovo održavanje zbog ranije presude Ustavnog suda BiH. S druge strane, iz CIK-a su poručivali da izbori mogu biti održani po sadašnjim pravilima jer je i za njihovo odgađanje, u nekom roku, potrebno mijenjati određene stavke.

Druga prepreka koja staje na put izborima jeste činjenica da u BiH još nije usvojen budžet institucija za ovu godinu. Prije nekoliko dana je navedeno da je Fiskalni savjet BiH usvojio Globalni okvir od 2022. do 2024, čime je otklonjena prepreka za izradu budžeta institucija za ovu godinu, koji mora da dobije zeleno svjetlo Savjeta ministara, Predsjedništva i Parlamenta BiH.

Predsjednik Foruma građana Tuzla i član Strateškog odbora “Koalicije pod lupom” Vehid Šehić za “Glas Srpske” kaže da postoje neke naznake da bi budžet trebalo da bude pripremljen do kraja aprila i da ide po hitnoj proceduri u Parlament BiH.

- Nadam se da će biti usvojen. Vidljiv je pritisak međunarodne zajednice jer su to sredstva koja se ne odobravaju za rad Centralne izborne komisije već za pripremu izbora. Obaveza prema građanima jeste da im bude omogućeno ustavno i zagarantovano pravo da glasaju ili budu birani - rekao je Šehić.

Taj novac, dodaje, na računu CIK-a mora biti negdje do 20. maja.

- Očekujem da nadležni pokažu visok stepen odgovornosti, a treba očekivati da nas drže u neizvjesnosti gotovo do isteka svih rokova - zaključio je.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija nije odgovarao na telefonske pozive, a poslanici i delegati u parlamentarnim komisijama za finansije i budžet na nivou BiH juče nisu imali informacije da li se i šta radi u vezi sa pripremom budžeta institucija za 2022. godinu, odnosno kada će biti upućen u proceduri.

Pismo

Institucije na zajedničkom nivou vlasti funkcionišu na osnovu odluka o privremenom finansiranju za svaki kvartal jer nije usvojen ni budžet za 2021. Posljednja takva odluka, koja im daje četvrtinu novca iz prethodne godine, samo za tekuće izdatke, na snazi je do kraja juna, a pismo domaćim nadležnima nedavno je uputila grupa međunarodnih zvaničnika, tražeći da obezbijede novac jer će, u suprotnom, to tretirati kao kršenje Dejtona.


Glas Srpske