BROJ NESTALIH U BIH RASTE 27 GODINA NAKON RATA :: Semberija INFO ::

 

BROJ NESTALIH U BIH RASTE 27 GODINA NAKON RATA


- Iako je prošlo 27 godina od završetka proteklog rata, u BiH se traga za još 7.633 nestale osobe, s tim što ovaj broj raste.

U Institutu za nestala lica BiH ističu da je teško precizirati kada će svi nestali biti pronađeni, naročito, kako dodaju, s obzirom na činjenicu da je sve teže doći do pravih, tačnih informacija o lokacijama grobnica u BiH.

Kako potvrđuju iz Instituta, broj nestalih osoba i dalje blago raste, s obzirom na to da je proces verifikacije prijava koje se odnose na nestale osobe i njihovog statusa još u toku. 

"Verifikovanje, odnosno detaljnu provjeru svake zaprimljene prijave o nestaloj osobi (ukupno zaprimljenih 34.964) i potvrđivanje statusa nestale osobe radi komisija pri Centralnoj evidenciji nestalih u Institutu za nestale osobe BiH. Do sada je verifikovana većina, odnosno skoro 30.000 zaprimljenih prijava. Ujedno, broj identifikacija koje se izvršavaju ne prati broj verifikovanih prijava", ističu iz Instituta u izjavi za "Nezavisne novine".

Takođe, kako dodaju, u Institut još pristižu nove prijave o nestalim osobama, bez obzira na protok vremena.

"Dakle, kada govorimo o broju osoba koje i dalje traže ujedno govorimo i o broju verifikovanih aktivnih slučajeva.

Tako trenutno traže 7.633 nestale osobe", pojašnjavaju iz Instituta.

U Boračkoj organizaciji Republike Srpske (BORS) nisu zadovoljni radom Instituta, kojeg optužuju da radi selektivno.

"Mišljenje Odbora nestalih je da Institut zaista nema svoju ulogu što se tiče Republike Srpske. Ako se ovim tempom bude nastavilo, bojim se da ove naše generacije neće uopšte imati priliku da pronađu svoje nestale i da ih dostojanstveno sahrane, onako kako žele", rekao je za "Nezavisne novine" Aleksandar Savić, predsjednik Predsjedništva BORS.

S druge strane, iz Instituta se, dakle, žale da je sve teže doći do pravih, tačnih informacija o lokacijama grobnica te mole građane da im pomognu. 

"Apelujemo na sve one koji imaju bilo kakvu informaciju koja bi mogla pomoći u otkrivanju lokacija masovnih, zajedničkih ili pojedinačnih grobnica da budu humani, da o tome konačno progovore i pomognu porodicama koje sve ove godine žive u iščekivanju bilo kakvih saznanja o sudbini njihovih najmilijih", rekli su iz Instituta za nestala lica BiH.

Inače, u Izvještaju o radu Instituta za 2021. godinu navodi se da su, prema podacima prezentovanim u decembru, do tada pronađeni, identifikovani i porodicama predati posmrtni ostaci 24.300 žrtava proteklog rata, kao i da se u mrtvačnicama u BiH nalazi još 1.660 posmrtnih ostataka nestalih osoba koje još nisu identifikovane.

Ekshumirani posmrtni ostaci se čuvaju na 12 lokacija u BiH, od čega dvije u Banjaluci (Gradsko groblje i Spomen-kosturnica Vrbanja) te u Goraždu, Istočnom Sarajevu, Mostaru, Nevesinju, Odžaku, Sanskom Mostu, Tuzli, Prahuljama - Travnik, Visokom i Modriči. 
 
(Nezavisne)