DIREKTOR UDRUŽENjA BANAKA BIH SAVJETUJE KAKVE KREDITE TREBA UZETI :: Semberija INFO ::

 

DIREKTOR UDRUŽENjA BANAKA BIH SAVJETUJE KAKVE KREDITE TREBA UZETI


Foto: Ilustracija
Kamatne stope neće rasti ove, a sigurno ni do kraja naredne godine uprkos visokoj stopi inflacije, ocjenjuje za Srpskainfo Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH.

Imajući u vidu događanja u svijetu, jasno je da bi, kako kaže, trebalo povećavati kamatne stope.
 
– Međutim, treba imati na umu dvije činjenice. Jedna je da Evropska centralna banka neće povećavati kamatne stope ove godine, a sigurno ni u narednoj godini bez obzira na inflaciju. Zašto? Pa, zato što je Evropska centralna banka dala puno novca u opticaj bez pokrića, oko 700-800 milijardi evra godišnje. Taj novac uništava novac dugoročno onih koji rade, a oni kratkoročno kupuju mir – objašnjava Kutle.
 
Tako se, kako kaže, vrijednost Euribora, koji se veže za kamatne stope u bankama, neće mijenjati.
 
– S druge strane, banke u Bosni i Hercegovini imaju puno veće izvore novca, puno veće depozite nego što je potražnja za kreditima. Muku muče kako da plasiraju novac; nemaju mogućnosti ne zato što ne bi htjele, pa i nemaju mogućnosti da povećavaju kamatnu stopu – navodi Kutle.
 
Kaže da je u ovakvoj situaciji, ako ima potrebe za dugoročnijim zaduživanjem, bolje uzeti kredit s fiksnom kamatom, pa makar on bio i skuplji, jer je teško očekivati niže kamatne stope.
 
Ukupni plasirani krediti građanima u BiH na kraju prvog mjeseca ove godine, po podacima Centralne banke BiH, iznose oko 10,39 milijardi konvertibilnih maraka. Depoziti stanovništva istovremeno iznose 14,75 milijardi maraka.

(Srpska Info)