PREVOZNICI PRIJETE POTPUNOM OBUSTAVOM RADA :: Semberija INFO ::

 

PREVOZNICI PRIJETE POTPUNOM OBUSTAVOM RADA


- Dok vlasti Srpske i FBiH i dalje samo šalju poruke da nemaju analize koje bi pokazale kakve bi sve posljedice ostavilo ukidanje akciza na gorivo, prevoznici su, po svemu sudeći, sve bliži odluci da obustave rad na deset do 15 dana ako taj namet ne bude ukinut sutra na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH.

Predstavnički dom Parlamenta BiH prošle sedmice je po hitnoj proceduri usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci. Taj zakon bi trebalo da bude razmatran na hitnoj sjednici Doma naroda, koja je zakazana za sutra sa samo jednom tačkom dnevnog reda.
Iz Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kazali su da su im juče iz Doma naroda stigle izmjene i dopune Zakona o akcizama u BiH i Zakona o PDV-u kako bi dali mišljenje na tekstove ta dva zakona.

- Biće pokrenuta uobičajena procedura gdje UIO nakon analiza da svoje mišljenje i nakon toga se o zakonskim izmjenama i dopunama izjašnjavaju članovi UO UIO BiH - kazali su u Upravnom odboru.

Prema njihovoj evidenciji, od 2006. do kraja prošle godine prikupljeno je 7,36 milijardi maraka od akciza na naftu i naftne derivate, što je u prosjeku 493 miliona godišnje.

- Samo prošle godine prihod po osnovu akciza iznosio je 531 milion maraka. Ovi prihodi su raspoređeni korisnicima sa ostalim prihodima od indirektnih poreza, a  prema koeficijentima koje na kvartalnom nivou usvaja Upravni odbor UIO. Tako je koeficijent za četvrti kvartal 2021. godine bio da FBiH dobija 62,52 odsto, Srpska 33,93, a Brčko 3,55 procenata - kazali su “Glasu Srpske” u UIO BiH.

Sa druge strane, prevoznici u Srpskoj ističu da će u svojim odlukama biti brži jer je cijena litra goriva u Srpskoj dostigla 3,55 KM, te da ne vjeruju da će Dom naroda dati signal za ukidanje akciza.

- Mi smo pesimisti i mislimo da neće doći do toga - rekao je “Glasu Srpske” predsjednik Udruženja za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić.

Naglasio je da će se za vikend ponovo sastati, a po potrebi i ranije, te da već razgovaraju sa kolegama da parkiraju kamione od deset do 15 dana. 

- Čisto sumnjam da protestima i blokadama možemo išta uraditi. Za njih nećemo dobiti ni dozvolu jer bi ti naši potezi ovaj put bili radikalniji. Zbog toga razgovaramo sa prevoznicima da stanu i obustave rad na deset do 15 dana, da niko ne ide tovariti bilo kakvu robu i da vidimo šta će tada uraditi nadležni. Znamo da bi to ostavilo velike posljedice jer bi moglo doći i do nestašice robe i repromaterijala, ali mi smo prisiljeni i na taj potez - kazao je Grbić i podvukao da ta odluka nije još konačna, ali da prevoznici smatraju da bi bila najefikasnija.

(Glas Srpske)