RAST CIJENA GORIVA NEIZDRŽIV, DRŽAVA MORA REAGOVATI :: Semberija INFO ::

 

RAST CIJENA GORIVA NEIZDRŽIV, DRŽAVA MORA REAGOVATI


Foto
Kada je riječ o cijeni goriva, ali i o cijenama svih drugih roba i usluga u Bosni i Hercegovini, one iz dana u dan rastu i pitanje je da li su dosegle maksimalne iznose ili će i dalje nastaviti rasti, rekao je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Prema njegovim riječima, već godinama ukazuju na problem nejednakog praćenja cijena goriva u smislu da cijene kod nas rastu kada rastu i na svjetskom tržištu, ali da mnogo sporije prate cijene na svjetskom tržištu kada se cijena nafte smanjuje. 
 
"To automatski utiče i na rast cijena svih drugih roba i usluga. Država mora reagovati i zaštititi građane i privredu od daljnjeg rasta cijena", naglasio je Šatorović.
 
On dodaje da su i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj na snazi uredbe o ograničenju marži na naftu i naftne derivate, ali se pokazalo da one imaju malo efekta. 

"Treba pod hitno smanjiti akcize na gorivo kako bi se stabilizovao inflatorni pritisak i spriječilo stanje svakodnevnog rasta cijena koje postaje neizdrživo za većinu građana", istakao je Šatorović.
 
Prema njegovim riječima, dugoročno, država treba izgraditi ili obnoviti naftne terminale, pojeftiniti troškove transporta tako što će se za transport koristiti željeznice, a što se već godinama najavljuje. 
 
"Takođe, treba razmisliti i o tome da li država treba imati svoju naftnu kompaniju koja će postavljati parametre po pitanju cijene, biti konkurentnija i time sprečavati druge naftne kompanije da nekontrolisano povećavaju cijene i onda ih održavaju visokim iako se svugdje drugo npr. cijene snižavaju", naglasio je Šatorović.

(Info Bijeljina)