AKO PANDEMIJA BUDE NASTAVILA DA SLABI U MARTU FBIH BI SE MOGLA VRATITI NA "NORMALNO" STANjE :: Semberija INFO ::

 

AKO PANDEMIJA BUDE NASTAVILA DA SLABI U MARTU FBIH BI SE MOGLA VRATITI NA "NORMALNO" STANjE


Foto
Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH danas je predložio federalnoj Vladi ublažavanje postojećih epidemioloških mjera, a ukoliko se nastavi slabljenje epidemije izazvane virusom korona, Federacija bi se u martu mogla vratiti u pretpandemijsko vrijeme, izjavio je član Kriznog štaba Goran Čerkez.

Prema novim preporukama, kako je naveo, maske bi bile obavezne samo u javnom gradskom prevozu, zdravstvenim i socijalnim ustanovama, te kazneno-popravnim domovima, prenosi Srpskainfo.
 
– U svim ostalim ustanovama i na otvorenom prostoru nošenje maski preporučuje se ukoliko distanca nije veća od dva metra – objasnio je Čerkez, precizirajući da je ovo na nivou preporuke, a ne naredbe.
 
Čerkez je apelovao na građane, posebno na starije, da se pridržavaju mjere nošenja maske jer spadaju u ranjivu kategoriju, a posebno oni koji nisu vakcinisani.
 
Prema novim smernicama, broj okupljanja povećan je na 300 ljudi, a više prisutnih biće moguće uz ispunjeno pravilo vakcinisan, prebolio, testiran (VPT).
 
Za ugostiteljske objekte ukidaju se brojčana ograničenja, ali uz poštovanje pravila od dva metra između stolova, dok posetioci disko i noćnih klubova moraju, pored poštivanja razmaka, ispunjavati i VPT pravilo.
 
Pozorišta i bioskopi radili bi sa 50 odsto kapaciteta, dok na sportskim takmičenjima vredi isto pravilo, osim u zatvorenim prostorima gde važi VPT pravilo.
 
– Stanje se stabilizuje iako je još visok stepen obolelih jer pandemija je i dalje tu. Pratićemo stanje na terenu i ukoliko u narednom periodu ne bude pogoršanja, mi ćemo i dalje ići sa ublažavanjem mera. Očekujemo da bismo se u martu mogli vratiti u pretpandemijsko vrijeme – rekao je Čerkez.

(Blic)