NA PRODAJU ČEKA 10.000 TONA MUNICIJE :: Semberija INFO ::

 

NA PRODAJU ČEKA 10.000 TONA MUNICIJE


- Oružane snage BiH raspolažu sa oko 10.000 tona puščane municije koja se vodi kao višak, a čijom bi prodajom BiH mogla doći do znatnih finansijskih sredstava.

Istakao je ovo za “Glas Srpske” zamjenik ministra odbrane BiH, Mirko Okolić, rezimirajući rezultate sastanka koji je u petak održan u Sarajevu između predstavnika ovog ministarstva i predstavnika nadležnih entitetskih ministarstava, a na kojem se govorilo o neophodnosti da se ponovo s mrtve tačke pokrene proces prodaje viška naoružanja s kojim trenutno raspolažu Oružane snage BiH.

- Razgovarali smo kako da odblokiramo ovaj proces i ponovo počnemo s prodajom viška naoružanja i vojne opreme, a što nam je uostalom i zakonski omogućeno. Ovom prilikom postignuta je saglasnost da se ovog viška treba što prije riješiti, kako ne bi došli u poziciju da isto moramo uništiti. Što bismo to radili, ukoliko eventualno postoji tržište za to. Nadam se da ćemo već u narednih 30-tak dana doći već do nekih konkretnih prijedloga i rješenja. Vrijeme ne radi za nas, jer sve ono što recimo danas možemo prodati ne znači da ćemo moći i za pola godine - poručio je Okolić.

Kako je pojasnio najviše ima municije, a koja je već spremna da bude predmet neke eventualne prodaje. Radi se o, kako je pojasnio, ogromnim količinama koje leže u skladištima, propadaju i skupljaju prašinu.

- Koliko ćemo toga uspjeti da prodamo na kraju, teško je reći, ali prema nekim prvim procjenama vjerovatno oko 5.000 tona, polovinu od postojeće količine viška. Ako znamo da je cijena jednog metka danas na svjetskom tržištu oko 7,5 dolara, a imamo viška oko 120.000 komada municije, nije teško izračunati da se ne radi o maloj količini novca - naveo je Okolić.

Pojasnio je i kako je “Dobojskim sporazumom” jasno precizirano kako se dijeli ovaj novac. Prvo se podmiruju troškovi raspisivanja tendera i prodaje, a što predstavlja minoran iznos.

-  Ono što ostane dijeli se tako što 20 odsto ide Ministarstvu odbrane BiH, a ostatak po principu “porijekla imovine”. Znači ako je nešto od tog viška naoružanja nekada bilo u vlasništvu Republika Srpske, onda taj novac pripada njoj i uplaćuje se na račun Vlade ili Republičke direkcije za promet naoružanja i vojne opreme - dodao je Okolić.

Dokumenta

Prema jednoj od odluka Predsjedništva BiH pitanje viška pokretne vojne imovine Oružanih snaga BiH može se rješavati uništavanjem, prodajom ili doniranjem, a koje je u interesu BiH, dok je “Dobojskim sporazumom” definisano raspolaganje pokretnom vojnom imovinom i njenim viškom u BiH.    
 
(Glas Srpske)