ZABRINjAVAJUĆI PODACI, 148 ODSTO VIŠE MIGRANATA NA ZAPADNOBALKANSKOJ RUTI :: Semberija INFO ::

 

ZABRINjAVAJUĆI PODACI, 148 ODSTO VIŠE MIGRANATA NA ZAPADNOBALKANSKOJ RUTI


- Na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti prošlog mjeseca povećan je priliv migranata za 148 odsto u odnosu na januar prošle godine, pokazuju podaci iz izvještaja"Frontexa".

Osim toga, kako je naglašeno, na našem području je najviše registrovanih migranata koji ili čekaju rješenje njihovog migratornog statusa, ili pokušavaju da se prebace u zemlje zapadne Evrope.

Prema tim podacima, krajem januara u BiH je registrovano 5.826 migranata. Iako je u regionu zapadnog Balkana najveći broj migranata, drugi smo po porastu broja migranata, jer je na francusko-britanskoj granici, odnosno na području Kanala registrovan porast od 273 odsto, ali je ukupan broj značajno manji, odnosno oko 2.500.

Naglo povećanje broja može se jednim dijelom tumačiti kao posljedica pandemije virusa korona, odnosno manjeg broja migranata u proteklom periodu, a drugim dijelom bi se možda moglo protumačiti i nestabilnošću u Ukrajini. I u oblasti zapadnog dijela Mediterana došlo je do smanjenja broja migranata za 32 odsto, ali je tamo prisutan relativno mali broj migranata, njih svega 637.

Na području zapadne Afrike u istom periodu je registrovano 3.007 migranata, što iznosi povećanje od 50 odsto u odnosu na januar 2021. godine , dok je na centralnom Mediteranu registrovano 2.150 migranata, što je porast od 107 odsto. Na istočnom Mediteranu je, odnosno na Kipru, prema podacima"Frontexa", registrovano 850 migranata, što je porast od 48 odsto.

Na zapadnobalkanskoj ruti je, prema podacima"Frontexa", najviše Sirijaca, Avganistanaca i Turaka, dok je na centralnomediteranskoj ruti najviše migranata iz Tunisa, Egipta, Bangladeša i Obale Slonovače. Na zapadnomediteranskoj ruti pretežno se radi o migrantima iz Alžira, a na zapadnoafričkoj najviše je Marokanaca.  Međutim , ono što zabrinjava jeste to da na istočnomediteranskoj ruti, prema "Frontexovim" podacima, ponovo dolazi do povećanja broja migranata, što bi se u narednim mjesecima moglo odraziti i na naš region, posebno imajući u vidu da dolaze topliji dani.

U "Frontexu" za "Nezavisne novine" kažu da oni ne mogu objavljivati podatke vezane za specifične zemlje, iako ih posjeduju, jer se radi o povjerljivim informacijama koje dobijaju od zemalja.  "U našim izvještajima zbog toga Grčku, Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku i Hrvatsku i zemlje zapadnog Balkana, s kojima one graniče, u našim klasifikacijama vodimo kao zapadnobalkansku rutu", rekli su nam oni.

U Ministarstvu bezbjednosti BiH kažu da u BiH trenutno boravi oko 2.000 osoba, i to najviše iz Avganistana, Pakistana, Irana, Bangladeša i Iraka. Iz ovog podatka vidljivo je da se od svih migranata na zapadnobalkanskoj ruti njih trećina nalazi u BiH. Ministarstvo bezbjednosti, kako su nam rekli, planira ove godine vraćati veći broj migranata, a novac za njihovo deportovanje će biti obezbijeđen iz evropskih fondova.

"Cilj je da se kroz povratak u zemlje porijekla dodatno smanji pritisak nezakonitih migranata u BiH te i u ovom segmentu preduzmu efikasnije mjere u upravljanju migracijama. U prošloj godini iz BiH je vraćeno 190 migranata, uglavnom uz dobrovoljni pristanak tih osoba", kažu oni.

​(Nezavisne)