IZ AMERIKE STIGAO ZAMJENSKI UREĐAJ U TREBINjSKU BOLNICU :: Semberija INFO ::

 

IZ AMERIKE STIGAO ZAMJENSKI UREĐAJ U TREBINjSKU BOLNICU


Foto: Ilustracija
TREBINjE - Uzorci iz cijele Istočne Hercegovine uskoro će se analizirati u trebinjskoj Bolnici jer je stigao zamjenski uređaj za PCR testiranje.

Od početka pandemije virusa korona, uzorci iz Trebinja analiziraju se u fočanskoj Bolnici, kao i svi ostali uzorci iz Istočne Hercegovine i Sarajevsko-romanijske regije. Ambasada SAD-a je u novembru prošle godine trebinjskoj bolnici donirala uređaj ali se ispostavilo da je on neispravan, te je isti početkom ove godine vraćen.

- "Thermo Fisher Scientific", PCR proizvođač uređaja koje je ambasada SAD donirala bolnicama u BiH, nedavno je povukao neke od svojih uređaja zbog problema sa kalibracijom opreme. Dva uređaja koja smo donirali bolnicama u Trebinju i Goraždu također su bili predmet ovog opoziva. Sarađujemo s bolnicama i lokalnim dobavljačem firmom "Biosistemi Grupa" kako bi osigurali zamjenske uređaje. Bolnica Trebinje je primila zamjenski uređaj 10. februara, a procjena je da će novi uređaj za bolnicu u Goraždu stići kroz nekoliko sedmica - naveli su za "Glas Srpske" u kancelariji za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

Istakli su da su svi PCR uređaji pokriveni dvogodišnjom garancijom i ugovorom o servisiranju, te naglasili da Ambasada ostaje privržena pružanju podrške građanima BiH u vrijeme pandemije virusa korona.

Direktor trebinjske bolnice Nedeljko Lambeta rekao je za "Glas" da bi tendersku dokumentaciju za nabavku preostale opreme trebali da otvore do kraja februara, te da će aparat biti pušten u rad čim obezbijede i sve ostalo.

- Na ovaj način rasteretićemo kolege u Foči, kraće ćemo čekati rezultate testiranja, a moći ćemo da radimo i druge analize koje do sada nismo mogli – rekao je Lambeta.

(Glas Srpske)