RAST CIJENA NAPUNIO KASU DO VRHA :: Semberija INFO ::

 

RAST CIJENA NAPUNIO KASU DO VRHA


- Znatno povećanje stope uvoza, a što samo po sebi podrazumijeva i veću naplatu uvoznih dažbina, te rast krajnje potrošnje i PDV prihoda u unutrašnjem prometu doveli su doga da tokom ove godine Uprava za indirektno oporezivanje BiH prikupi više od osam milijardi maraka, po prvi put od svog uspostavljanja.

Kaže ovo za “Glas Srpske” portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Ratko Kovačević, komentarišući posljednje finansijske rezultate ove službe, a koji su pokazali kako je tokom ove godine, a zaključno s krajem prošle sedmice, na jedinstvenom računu prikupljeno ukupno 8,37 milijardi maraka, 1,14 milijardi više u odnosu na prošlu i 386 miliona više od dosadašnje rekordne 2019. godine.

- Analize su pokazale kako je došlo do znatnog rasta PDV prihoda u unutrašnjem prometu, a što znači i krajnje potrošnje. Vjerujem kako je na to u velikoj mjeri uticao i znatan broj dolazaka naših ljudi iz dijaspore - istakao je Kovačević.

Na ove rezultate, kako je pojasnio, u znatnoj mjeri uticala je i veća finansijska disciplina, jer su i poreski obveznici u svojim prijavama prikazali i uplatili više PDV-a, a što je u konačnici dovelo do toga da poreski prihodi prikupljeni od strane ove uprave, budu veći za oko 15 odsto.

Pored toga, i prihodi od akciza bili su veći, a zbog povećane potrošnje naftnih derivata u odnosu na raniju godinu.
- Došlo je i do rasta cijena goriva. Samim tim i po tom osnovu povećani su poreski prihodi, jer nisu isti nameti kada je cijena goriva na benzinskim pumpama 1,5 maraka ili recimo 2,3 KM po jednom litru. Pored toga, smanjeno je i crno tržište, te povećano realno tržište cigareta - naveo je Kovačević.   

Ekonomista Aleksandar Ljuboja, pak, smatra kako su objašnjenja nadležnih iz UIO BIH vješto upakovana, te da ne oslikavaju baš najbolje stanje stvari u zemlji.

- Istina ima pomenutog povećanja unutrašnje potrošnje, ali samo u odnosu na prošlu godinu. Ako se naprave poređenja s nekim prethodnim godinama vidjećemo da je ona u padu. Oni su samo iskoristili jednu statističku manipulaciju kako bi opravdali određene podatke. Punija kasa je rezultat rasta cijena kojem se i danas ne vidi kraj. Uzmite samo u obzir koliko su skočile cijene svih energenata ili recimo jestivog ulja i sve će vam biti jasno - kaže Ljuboja. 

Ljuboja smatra kako je i povećanje stope naplate PDV-a, rezultat, prije svega, boljeg i ažurnijeg rada sudova, ali i većeg broja podignutih tužbenih zahtjeva za naplatu poreza, od strane UIO BiH. 

-  Mislim da su i sudovi u dobroj mjeri doprinijeli većoj naplati PDV-a, ali se i pomalo iskristalisala krvna slika privrede, a pogotovo u ovo vrijeme korone. Opstala su rentabilna preduzeća koja redovno izmiruju svoje obaveze, a nestala ona koja su bila, da tako kažem, nezdravi dio tkiva - dodao je Ljuboja.
 
(Glas Srpske)