NEKOLIKO KASARNI U BIH BEZ GRIJANjA: VOJNICI SE SMRZAVAJU NA POSLU :: Semberija INFO ::

 

NEKOLIKO KASARNI U BIH BEZ GRIJANjA: VOJNICI SE SMRZAVAJU NA POSLU


- Profesionalni vojnici u nekoliko kasarni u Bosni i Hercegovini već nekoliko godina muku muče sa grijanjem, a od početka ove sezone na razne načine se snalaze kako bi se ugrijali.

Naime , na ovaj problem već nekoliko godina apeluju kako profesionalni vojnici, tako i parlamentarni vojni povjerenici u BiH.

Iz Ministarstva odbrane BiH za "Nezavisne" su rekli da je u ovoj godini pokrenut postupak ugovaranja nabavke ulja za loženje i mazuta, te da očekuju da će isti biti realizovani u najkraćem roku.

"Zbog nedostatka energenata za primarni način zagrijavanja, na alternativni se griju kasarne'Rajlovac' i'Butile' u Sarajevu, 'Kosova' iz Ustikoline, 'Josip Karimović Grabo' iz Žepča i to zbog nedostatka lož-ulja, te 'Bilećki borci' iz Bileće i dio kasarne 'Kozara' u Banjaluci zbog nedostatka mazuta", naveli su iz Ministarstva odbrane BiH.

Dodali su da sve kasarne u BiH imaju neki vid zagrijavanja radnih prostorija.

"Pored primarnog načina zagrijavanja bez obzira na vrstu energenata, pojedine kasarne se zagrijavaju na alternativni način grijanja", kazali su iz ovog ministarstva.

Boško Šiljegović, parlamentarni vojni povjerenik BiH, u izjavi za"Nezavisne" rekao je da je dobijao pritužbe vojnika na probleme sa grijanjem u kasarni "Kozara" u Banjaluci i kasarni "Rajlovac" u Sarajevu.

"Pritužbe i dopise profesionalnih vojnih lica na probleme sa grijanjem sam uputio Ministarstvu odbrane BiH. Vojnici u 'Kozari' se između ostalog, žale da nije nabavljen mazut, nije izvršen servis kotlova, za grijanje koriste električne grijalice koje donose iz vlastitih domaćinstava, te da je zbog otežanih uslova skraćeno radno vrijeme za dva časa, tako da u 'Kozari' profesionalna vojna lica sada rade od osam do 14 časova", istakao je Šiljegović.

Prema njegovim riječima, zbog problema sa logistikom ovo je evidentirano i prethodnih godina, ali se po tom pitanju ništa nije promijenilo.

"U pritužbama iz kasarne 'Rajlovac' profesionalna vojna lica navode da komanda brigade ima grijanje, dok ostali nemaju, te pokušavaju to premostiti na različite načine - pomoću grijalica, peći, čvrstih goriva. Planiraju i tamo uvesti skraćeno radno vrijeme jer se očekuju još niže temperature", kazao je Šiljegović.

Istakao je da umjesto u septembru, tender za nabavku ogreva treba raspisati početkom godine.

Sagovornik "Nezavisnih" iz kasarne "Kozara" u Banjaluci, koji je želio da ostane anoniman, kazao je da se svakodnevno na poslu smrzavaju te da nemaju osnovne uslove za rad.

"Ovo se ponavlja iz godine u godinu i očekivali smo da će napokon doći do rješenja. Skraćeno je radno vrijeme za dva sata, ali šta to znači? Mi se svakako ove preostale sate na poslu smrzavamo", naglasio je ovaj sagovornik.

Inače , iz budžeta za 2020. godinu se za potrebe Ministarstva odbrane BiH izdvojilo 287.341.000 KM i ovo ministarstvo je ubjedljivo najveći potrošač.

(Nezavisne)