​Organizatori proizvodnje duvana iz Semberije i Posavine upozoravaju: Definitivno se gasi proizvodnja duvana u BiH :: Semberija INFO ::

 

​Organizatori proizvodnje duvana iz Semberije i Posavine upozoravaju: Definitivno se gasi proizvodnja duvana u BiH


Organizatori proizvodnje duvana iz Bijeljine Gradačca, Orašja i Obudovca još jednom su upozorili na današnjoj konferenciji za štampu, održanoj u bijeljinskom preduzeću “Duvan”, da se zbog nebrige države definitvno gasi organizovana proizvodnja duvana u BiH.



Maksim Petrović, iz Poljoprivredne zadruge “Obudovac” , uputio je apel nadležnim intitucijama da  sačuvaju proizvodnju duvana koja ima stogodišnju tradiciju u BiH. On je istakao je da je ova zadruga od oktobra ove godine u stečaju.
“Imali smo pedesetak kooperanata u Posavini i Semberiji. Godinama tražimo pomoć i razumijevanje  od nadležnih državnih institucija, ali, oni su ostali nijemi na sve naše vapaje. Radnici su na čekanju, naši kooperanti u neizvjesnosti šta dalje da rade. Kada se jednom ugasi ova proizvodnja, teško ćemo je ponovo oživjeti”, istakao je Petrović.

Ignjo Babić, predstavnik “Duhana” iz Gradačca kaže da se gašenjem ove privredne djelatnosti ugrožavaju brojne egzistencije.
“Želimo da skrenemo pažnju na alarmantno stanje u kojem se našla duhanska proizvodnja u BiH. Uprava za indirektno oporezivanje nam nameće izmišljene poreske obaveze. Umjesto da se crno tržište na vrijeme eliminisalo i da se duvanarima obezbijedila stimulativna otkupna cijena i podsticaj, UIO je počela izmišljati dodatne obaveze organizatorima proizvodnje duvana, te je skoro dovela do uništenja organizovane proizvodnje duvana.



Tomislav Benković, v.d. direktora firme “Bosanac “ iz Orašja rekao je da UIO BiH kažnjava organizatore proizvodnje duvana, jer rade legalno, u odnosu na one koji rade nelegalno u oblasti prerade duvana.
“Ovaj problem se ne može rješavati represivnim metodama. Proizvodnja duvana će se najvjerovatnije u skorije vrijeme ugasiti. Zvanične institucije na ovakav način gase radna mjesta i ugrožavaju na stotine porodica koje žive od ove proizvodnje”, rekao je Benković.

Svetozar Mihajlović, predstavnik bijeljinskog “Duvana” izjavio je su svi dosadašnji pokušaji obraćanja zvaničnim institucijama u BiH ostali mrtvo slovo na papiru.
“Na pomolu je gašenje proizvodnje duvana koja se svake godine smanjuje. Bili smo dovoljno glasni, ali odjeka nema. Ide se ka tome da je proizvodnja duvana u BiH remetilački faktor za velike svjetske proizvođače duvana koji žele osvojiti tržište. Toleriše se nezakonit rad UIO BiH koja je obračunala duple poreze i, praktično, konfiskovala naša preduzeća”,izjavio je Mihajlović,  istakavši da je UIO BiH i najveći krivac zbog postojanja crnog tržišta u BiH, jer nisu spriječili ulazak šlepera sa nelegalnim cigaretama iz regiona. On je naglasio da i niska otkupna cijena duvana, koja sa podsticajima iznosi oko 3,85 KM, proizvođače duvana vodi u direktan  gubitak, jer je proizvodna cijena duvana dostigla iznos od 5,20 KM po kilogramu.

Mihajlović je podsjetio da je samo po osnovu duplog oporezivanja bijeljinski “Duvan” do sada oštećen za oko million KM.


Semberija info - Lj. Ljubojević