MILION ZA MODERNI DOM PRIRODE :: Semberija INFO ::

 

MILION ZA MODERNI DOM PRIRODE


Foto: Nataša Tadić
TUZLA - Obnova i rekonstrukcija Doma prirode na Ilinčici, iznad Tuzle, počela je proteklih dana, a novi izgled objekta upotpunit će sliku šetališa na kojem se radi rekonstrukcija.

Grad Tuzla i Udruženje za razvoj "Nerda" učestvovali su u konkursu Europske unije, IPA fondova - Interreg Prekogranične saradnje, zajedno sa općinom Nijemci iz Hrvatske i JP "Nacionalni parkovi" te Centrom za zaštitu i proučavanje ptica iz Podgorice. 

Tuzla je osvojila milion KM za realizaciju projekta "Panonsko-jadranska veza", odnosno za uređenje izletišta Ilinčica.

Tokom septembra su počeli infrastrukturni radovi na Ilinčici te je postavljena LED rasvjeta u dužini od 1.200 metara na pristupnom putu prema Domu prirode. Uređeno je 16 mikrolokacija za odmor posjetilaca izletišta.
Projekat obuhvata i  izgradnju biciklističko-edukativne staze u dužini od četiri km, te uređenje tri vidikovca, koji će omogućiti panoramski pogled na Tuzlu. Slijedi obnova Doma prirode.

"Dom prirode imat će adekvatne sadržaje i prostor za edukaciju, ali i kuhinju i prostor za rekreaciju. Na raspolaganju će biti bicikli za iznajmljivanje, jer znate da će ovdje biti i biciklističke, pješačke i edukativne staze. Dakle, pravimo jedno moderno izletište, novu lokaciju podobnu za odmor, rekreaciju, ali i edukaciju, naročito mladih", kazao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Osim što će biti obnovljen objekat Doma prirode,  planirano je vanjsko uređenje kompleksa, izgradnja sjenika, obnova i uređenje postojećeg vanjskog toaleta namijenjenog posjetiocima izletišta Ilinčica, uređenje pristupne staze te obnova i uređenje ljetne bašte s igralištem za djecu.

"Objekat će biti opremljen odgovarajućim funkcionalnim sadržajima, koji će omogućiti održavanje različitih rekreativnih i edukativnih aktivnosti. Između ostalog, građani će moći posuditi bicikle. Bit će urađeno dodatnih četiri km rute koja će biti mapirana i duž nje će biti informacione table o flori i fauni koja se nalazi na ovom lokalitetu", pojasnila je Amira Kavgić, projektna koordinatorka Udruženja za razvoj "Nerda".

Osim toga, planirana je izgradnja tri platoa na tri lokacije, koji će imati panoramski pogled na Tuzlu.
 
(Nezavisne)