BIH ČEKA MILIONE IZ BERNA I NjUJORKA :: Semberija INFO ::

 

BIH ČEKA MILIONE IZ BERNA I NjUJORKA


SARAJEVO - BiH je pripremila potrebne akte na osnovu kojih zvanično daje saglasnost na dogovor o prodaji rezidencija bivše SFRJ u Bernu i Njujorku, a na osnovu kojih bi trebalo, ako sve bude teklo po planu, da inkasira milione maraka.

Komitet za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše Jugoslavije, sastavljen od predstavnika BiH, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije, u proteklom periodu stavio je pečat na sudbinu nekadašnje diplomatske imovine širom svijeta, ali taj posao još nije završen. BiH, prema ranijem sporazumu, pripada 15 odsto ukupne dobiti od prodaje, a na red su došle odluke o odobrenju zajedničke prodaje imovine u Švajcarskoj i SAD.

To je vidljivo iz dokumenata koje je pripremilo Ministarstvo inostranih poslova BiH i koji su upućeni u fazu konsultacija. U odluci koja se odnosi na prostorije u Bernu piše da su se pojavila tri potencijalna kupca, odnosno države koje bi ih koristile za diplomatska predstavništva - Rusija, Indija, Kina. Riječ je o objektu pod zaštitom od 2017, a nijedna od tih država nije uputila zvanično pismo namjere sa ponudom za kupovinu.

- Srbija je, početkom juna 2021, uputila sukcesorima zvaničnu ponudu za kupovinu objekta u Bernu, u kojem je detaljno obrazložila stvari. Sjeverna Makedonija i Slovenija su brzo prihvatile ponudu, BiH i Hrvatska nešto kasnije. BiH treba da pripadne oko 2,13 miliona maraka - piše u odluci, gdje stoji i da bi isplata bila u roku od 30 dana od potpisivanja ugovora, a jedini uslov jeste da kompletne procedure i potpisivanje ugovora zemlje završe prije kraja 2021. godine.

Sličan osvrt je prezentovan i u odluci koja se odnosi na davanje zelenog svjetla za zajedničku prodaju prostora Stalne misije bivše SFRJ pri UN u Njujorku. Zajednički komitet je, putem međunarodne agencije, prikupio ponude i stavove svih država nasljednica. Jednoglasno je sredinom jula prihvaćena ponuda od 50 miliona dolara, zbog procjena da će sve naredne ponude vjerovatno biti niže od postojeće, koja je, s druge strane, za oko 20 miliona veća o procijenjene vrijednosti objekta u 2016.

- Nakon prihvatanja kupoprodajne cijene, zajednički komitet je u saradnji sa ovlaštenim advokatom usaglasio nacrt kupoprodajnog ugovora i druge potrebne dokumente za promet nekretnine, čime su započete procedure o odobravanju prodaje unutar svake države sukcesora - istaknuto je u odluci.

Sredstava od zajedničke prodaje će, kako je pojašnjeno, biti raspodijeljena po odredbama Sporazuma o pitanjima sukcesije.

- Udio BiH je 15 odsto od iznosa, što na kraju iznosi 7,5 miliona. Na isti način će biti raspodijeljeni eventualni troškovi koji će nastati prilikom prometa nekretnine u postupku zajedničke prodaje - zaključeno je u odluci koju je u proceduru uputilo Ministarstvo inostranih poslova, a koju, kao i prethodnu u vezi sa prodajom imovine u Bernu, treba da odobri Savjet ministara BiH.

U proteklom periodu nasljednice su u okviru zajedničke prodaje uspješno, kako je istaknuto, realizovale prodaju imovine bivše SFRJ, odnosno stana u Njujorku, ambasade i rezidencije u Tokiju, te ambasade u Bonu. Zajednički komitet ponovo bi trebalo da zasjeda u prvoj polovini naredne godine, a  najznačajnije pitanje biće raspodjela kompleksa bivše SFRJ u Moskvi.

Investicije

Nadležni već znaju gdje će usmjeriti dobijeni novac. Kada je riječ o BiH, u odlukama je navedeno da će prihod od prodaje imovine biti usmjeren za kupovinu objekata za potrebe diplomatsko-konzularne mreže, te obnovu i rekonstrukciju onih koji su u domaćem vlasništvu.

(Glas Srpske)