MJEŠTANI ĆE TIJELIMA BRANITI SANICU OD BAGERA I KAMIONA :: Semberija INFO ::

 

MJEŠTANI ĆE TIJELIMA BRANITI SANICU OD BAGERA I KAMIONA


KLjUČ - Mještani varošice Sanica, koja je udaljena desetak kilometara od Ključa, uznemireni su zbog aktuelnih radova koji se izvode na istoimenoj rijeci koja prolazi kroz ovo mjesto i kažu kako se radi o ekocidu i uništavanju riječne flore i faune.

Zbog toga su od lokalnih vlasti u Ključu zatražili da se odmah zaustave radovi i sanira nastala šteta.

Inače, prije desetak dana započeli su radovi koje finansira Agencija za vodno područje rijeke Save, a njima se želi regulisati jedan dio vodotoka i produbiti korito na mjestima gdje se Sanica za vrijeme poplava izlijevala iz korita i plavila okolna područja.

"Na djelu je uništavanje Sanice, koja je jedna od rijetkih rijeka koje su do danas očuvane u izvornom obliku, čista i nezagađena. Bageri i kamioni su ušli u riječno korito, devastira se obala i priobalno rastinje, kopa se riječno dno i uništava flora i fauna u rijeci. Sve ovo će imati nesagledive posljedice po riblji fond, a Sanica je poznata po autohtonim ribljim vrstama kao što su potočna pastrmka i lipljen. Od lokalnih vlasti i nadležnih institucija tražili smo odgovor na pitanje zašto se ovo radi na ovakav način, ali nikakav odgovor nismo dobili", kaže Muhamed Kučuković, predstavnik mještana.

U mjesnoj zajednici Sanica kažu kako su prije više godina od lokalnih vlasti tražili da se riješi problem plavljenja na dijelovima vodotoka i da su takav projekat lokalne vlasti kandidirale kod nadležnih federalnih institucija.

Oglasili su se i iz Agencije za vodno područje rijeke Save te objasnili kako se planirani radovi izvode na dužini od jednog kilometra na zahtjev općine Ključ. Navode kako su osigurali sredstva u iznosu od 300.000 maraka za realizaciju ovog projekta i izabrali izvođača radova.

"Provedena je sva zakonom propisana procedura, ispoštovani su zahtjevi lokalne zajednice i radovi su počeli ove godine iako gotovo na izmaku građevinske sezone. Agencija je time htjela ispoštovati i zahtjev Sportskog ribolovnog društva 'Ključ', koji je dat u urbanističkoj saglasnosti, a to je da se radovi izvode van ribolovne sezone", naveli su iz Agencije.

Navode kako je projekat ranije prezentovan predstavnicima lokalne zajednice i da na njega nije bilo primjedaba.

Iako su u pomenutom ribolovačkom udruženju ranije dali saglasnost da se uradi ovaj projekat, sada navode kako se tekući radovi ne podudaraju s onim što im je prezentirano te dodaju kako će se radovima nanijeti šteta ribljem fondu u rijeci Sanici, ali i Sani.

"Obratili smo se Agenciji sa dva zahtjeva i to sa zahtjevom za povrat srušene brane na rijeci Sanici, čije rušenje nije bilo u okviru projekta, i za naknadu štete koja je napravljena i pravi se ribljem fondu na našim rijekama", navode iz udruženja.

Ukoliko radovi ne budu zaustavljeni u narednim danima, mještani su najavili proteste i fizičku zabranu njihovog daljeg odvijanja na ovaj način.

(Nezavisne)