"VITEZIT " PRODAO STOTINE TONA STAROG ŽELjEZA BEZ PEČATA :: Semberija INFO ::

 

"VITEZIT " PRODAO STOTINE TONA STAROG ŽELjEZA BEZ PEČATA


SARAJEVO - Federalni revizori su ostali suzdržani po pitanju finansijskog poslovanja kompanije "Vitezit" u stečaju, čiji je većinski vlasnik Federacija BiH, s obzirom na to da nisu mogli nabaviti adekvatne dokaze zbog suženog djelokruga djelovanja, a u vezi sa zalihama, sredstvima namijenjenim prodaji, obavezama, kapitalom i prihodima.

Ocijenjeno je da na poziciji sredstava namijenjenih prodaji nije bilo iskazano staro željezo, koje je prodano u znatnim količinama i u vrijednosti od 162.815 KM, a koje nije bilo dio stečajne mase. Revizori su utvrdili da je Odbor vjerovnika na dvije sjednice razmatrao i odobrio prodaju starog željeza, te da su prema prezentiranim računima, izvršene dvije prodaje željeza (34 tone + 163,66 tona) prije razmatranja na sjednicama Odbora vjerovnika, a nakon toga još 334,88 tona, što je ukupno više od 532 tone starog željeza.

"Računi su sačinjeni na temelju dokumentacije o izvršenom vaganju, koju su potpisali vagar i vozač, bez ovjere i potvrde zaposlenika Društva, zbog čega ne možemo potvrditi količinu izvaganog starog željeza niti klasu željeza, i ne možemo potvrditi iskazani prihod temeljem vjerodostojne knjigovodstvene dokumentacije, a u skladu sa odredbama Zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH", navode revizori u svom izvještaju o finansijskoj reviziji za prošlu godinu ovog preduzeća i ukazuju da ovako značaj na količina starog željeza, odnosno opreme nije u stečajnoj masi Društva, iako je članom 30. Zakona o stečajnom postupku propisano da stečajna masa obuhvata cjelokupnu imovinu Društva.

Takođe , revizori su utvrdili da obaveze prema stečajnim vjerovnicima na datum bilance iskazane u iznosu od 58.324.484 KM razlikuju se od priznatih obaveza za 3.308.140 KM.

"Kapital (42.182.437 KM) nije iskazan u finansijskim izvještajima, koja ne sadrže ni usporedne podatke prethodne godine. Prihodi su najvećim dijelom iskazani bez vjerodostojne knjigovodstvene dokumentacije. Takođe , nismo dobili dokumentaciju koja se odnosi na značajne događaje (prodaju imovine Društva) u 2021. godini, zbog čega nismo mogli utvrditi jesu li postojali oni koji su se trebali priznati, mjeriti i objaviti, kao događaji nakon datuma izvještaja o finansijskom položaju", stoji u izvještaju. Utvrđeno je da popis stečajne mase nije proveden sa stanjem na dan otvaranja stečaja, nije uz svaki predmet navedena knjigovodstvena vrijednost, niti je izvještaj o popisu predan stečajnom sudiji u zakonski utvrđenom roku, a u skladu s odredbama Zakona o stečajnom postupku FBiH i Zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH.

"Izvršena je prodaja 152.736 kg zaliha baruta za 5.000 KM koje nisu bile unesene u početnu bilancu i izvršena je avansna uplata za njegovu prodaju prije održanog izvještajnog ročišta. Ne možemo potvrditi namjenski utrošak grant sredstava dodijeljenih za potrebe pokretanja proizvodnje u iznosu od 300.000 KM temeljem odluke Vlade FBiH, jer za iznos od 110.334 KM nije pravdan namjenski utrošak", navode revizori.

Društvo je, kako se navodi u izvještaju, 30. septembra dostavilo akt kojim traži polongiranje roka za dostavu komentara na Nacrt izvještaja o izvršenoj finansijskoj reviziji, ali on nije prihvaćen s obzirom na to da je akt dostavljen nakon isteka roka za dostavu komentara, da nije potpisan od ovlaštene osobe, niti su argumenti za odgodu utemeljeni, tako da je ovo konačan izvještaj, bez korekcija u odnosu na nacrt.
 
(Nezavisne)