PRIČA O RATU PARAVAN ZA OSTANAK NA VLASTI :: Semberija INFO ::

 

PRIČA O RATU PARAVAN ZA OSTANAK NA VLASTI


SARAJEVO, BANjALUKA - Ako je suditi po izjavama domaćih zvaničnika, pa i vjerskih lidera te zabrinutosti međunarodnih diplomata, Bosna i Hercegovina nalazi se pred raspadom i na ivici rata, međutim, to je daleko od stvarnosti, posebno kada je rat u pitanju, a atmosferu koja se stvara već mjesecima treba posmatrati isključivo kroz prizmu izbora koji se održavaju iduće godine, homogenizaciju biračkog tijela pa i paravan za kriminal i korupciju.

"Trenutno stanje u Bosni i Hercegovini je opasno i zabrinjavajuće", rekao je Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH, na konferenciji Evropske narodne stranke u Ljubljani istovremeno dodajući da neki lokalni lideri prijete evropskom miru i da je ta pojava toliko opasna da se o njoj ne smije ćutati, jer kako je naglasio "mir je u pitanju".

Na istom događaju i Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik najveće hrvatske partije u BiH, rekao je da je BiH potpuno nefunkcionalna, kako na zakonodavnom, tako i na nivou izvršne i pravosudne vlasti u kojoj se odvijaju krajnje netransparentni procesi.

"Kriza kroz koju prolazi BiH kao društvo je na vrhuncu i to ne smijemo potcijeniti", rekao je Čović, lider HDZ-a, ističući da bi brisanje etničkog predznaka u Ustavu BiH bilo krajnje opasno.

Gotovo istog dana, Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, rekao je da Predsjedništvo BiH više ne postoji, dok je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, rekao da nije srećan zbog onoga što čuje od "bosanskih predstavnika".

"Ne možemo da računamo na apsolutno bezbedno i sigurno okruženje. Razlike između tri naroda nikada nisu bile izraženije", rekao je Vučić.

Zabrinutost za mir izrazili su i pojedini evropski lideri, dok je Vilijam Montgomeri, bivši ambasador SAD, rekao da se boji da bi na "Balkanu moglo biti novih sukoba, s obzirom na to da nijedan od problema u balkanskim zemljama nije riješen".

I Bakir Izetbegović, lider SDA, najveće bošnjačke stranke, nedavno je izjavio da "nije siguran da u BiH neće biti rata", a reis Husein Kavazović u izjavi koja je objavljena juče, između ostalog, rekao je: "Ukoliko ne pokažemo razmjere zla koje su se dogodile, ono će se ponoviti."

Analitičari u BiH, za razliku od političara, tvrde da je stvaranje predratne atmosfere u BiH postalo sastavni dio političkog folklora te da ta retorika ima za cilj da se narod izmori do neprepoznatljivih granica, što je odličan paravan za kriminal, korupciju, enormne krađe u javnim nabavkama i krčmljenje javnih resursa.

"Na drugoj strani, zveckanje oružjem, prijetnje otcjepljenjem, naglašavanje opasnosti od nekog novog rata je nastojanje pridobijanja međunarodnih partnera za 'svoju' stvar. Opasnost jedino vidim u tome da bi neki od političara bili spremni izazvati incidente zarad čuvanja sopstvenih pozicija i bogatstva. Ne vjerujem da mogu okupiti toliko budala koje bi bile spremne posegnuti za oružjem", rekla je Tanja Topić, politički analitičar.

I Vehid Šehić, politički analitičar iz Tuzle, tvrdi da situacija u BiH nije dramatična i da je siguran da ne može dovesti do rata, jer je to retorika samo u glavama političara, ali ne i običnih građana.

"Građani žive, rade i sarađuju normalno. Gdje god odete, osjeti se da ljudi, oni mali, obični ljudi, mogu živjeti jedni pored drugih. Pričama o otcjepljenju, ratu, ugroženosti itd. političari grade pozicije za naredne izbore, a najlakše ih je izgraditi upravo tako i na strahu od onog drugog. Očigledno im već godinama polazi za rukom, jer opstaju na vlasti. Narod ne zna da oni vrlo često odlično sarađuju", rekao je Šehić.

(Nezavisne)