Ustavni sud BiH dozvoljava neustavno prisluškivanje :: Semberija INFO ::

 

Ustavni sud BiH dozvoljava neustavno prisluškivanje


SARAJEVO - Ustavni sud BiH prije više od četiri godine proglasio je neustavnim pojedine odredbe Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH (OBA) koje se odnose na tajno praćenje i snimanje i naložio Parlamentu BiH da ih promijeni u roku od šest mjeseci, ali nakon što to nije urađeno, sudije nisu donijele posebnu odluku o brisanju osporenih odredbi iz pravnog sistema.

Prema tvrdnjama odlično upućenih u ovu problematiku, to praktično znači da OBA i dalje prisluškuje i to po neustavnim odredbama zato što sudije Ustavnog suda BiH nisu svoj posao odradili do kraja i nisu donijeli odluku da neustavne odredbe prestaju da važe i da se brišu iz pravnog sistema.

- Iz suda je saopšteno da je “Ustavni sud 31. maja 2019. godine utvrdio da Parlament BiH nije izvršio Odluku Ustavnog suda BiH i u skladu sa Pravilima suda o tome obavijestio Tužilaštvo BiH”. Međutim, Pravila suda kažu da: “Ako se u ostavljenom roku ne otkloni utvrđena nesaglasnost, Ustavni sud će svojom odlukom utvrditi da neusaglašene odredbe prestaju da važe.”, a sud nije donio takvu odluku - objašnjava naš sagovornik.

Aktuelni predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić obrazlažući prije nekoliko dana odluku ovog suda, kojom se Republici Srpskoj pokušava osporiti pravo vlasništva nad njenim šumama, jasno je rekao da se “u predmetima u kojima Ustavni sud BiH utvrdi da su neke odredbe neustavne, to nakon roka od šest mjeseci briše iz pravnog sistema”. Ipak, on tada nije spominjao odluku suda od 1. juna 2017. godine kojom je ustanovljeno da  su “odredbe člana 78. Zakona o OBA protivne Ustavu BiH i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima zato što predsjedniku Suda BiH ili sudije koga on ovlasti daju neograničen opseg diskrecije kada je riječ o produženju naloga za mjere tajnog praćenja”.

Osporene odredbe ne garantuju pojedincu odgovarajuću zaštitu od proizvoljnog miješanja u ustavna prava. Takođe, osporene odredbe ne osiguravaju da se mjere praćenja neće uvoditi slučajno, neregularno ili bez propisnog i adekvatnog razmatranja - navodi se u toj presudi.

Uprkos tome, OBA BiH i dalje prisluškuje i to nezakonito i po neustavnim zakonskim odredbama, što je samo po sebi potpuno paradoksalno, a vrhunski paradoks predstavlja činjenica da to radi zahvaljujući Ustavnom sudu BiH koji je propustio da sporne odredbe izbriše iz pravnog sistema.

Šef srpskih delegata u Domu naroda i član Ustavnopravne komisije Sredoje Nović ponavlja za “Glas Srpske” svoj raniji stav i podsjeća da su predložene izmjene Zakona o OBA koje je Savjet ministara BiH usvojio u martu 2018. godine završile u ćorsokaku nakon što su se više od dvije godine valjale kroz parlamentarnu proceduru.

- Zakon je poslije pune dvije godine došao pred Dom naroda, a za to vrijeme nisu otklonjene nepravilnosti niti dostavljeno mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH i Ustavnopravna komisija ga je vratila na doradu. Nakon što nisu ispravljeni nedostaci, zaključeno je da je predlagač odustao od prijedloga i zakon je doživio svoj kraj - objašnjava Nović.

On ponavlja da to praktično znači da OBA protivzakonito provodi mjere tajnog praćenja i snimanja, dodajući da to svakome iole pametnom pokazuje u kakvoj zemlji živimo.

Snimak

Predsjedavajući Zajedničke parlamentarne komisije za nadzor nad radom OBA Nermin Nikšić potvrdio je da je za sutra zakazao sjednicu ove komisije, koja se već duže nije sastajala.

- Sjednica komisija zakazana je zbog audio-snimka razgovora direktora OBA BiH Osmana Mehmedagića sa glavnim tužiocem BiH Gordanom Tadić, koji je procurio u javnost - rekao je Nikšić. Ova Komisija se nikada  nije oglasila niti zauzela stav nakon što su poništene odredbe Zakona o OBA, kao ni nakon što je propao pokušaj usvajanja novog zakona.


Glas Srpske