Šarović: Odbacujemo mogućnost raspakivanja Dejtonskog sporazuma :: Semberija INFO ::

 

Šarović: Odbacujemo mogućnost raspakivanja Dejtonskog sporazuma


Opozicioni lideri SDS, PDP i DNS odbacili su danas mogućnost raspakivanja Dejtonskog sporazuma, ocijenivši da su posljednje izjave o tome opasne po Republiku Srpsku.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović je rekao da je izjava lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika najopasnija izjava data u posljednje vrijeme.

“Mi smo saglasni da ostajemo pri zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske”, kazao je Šarović i dodao da je najnovijim izjavama došlo do produkovanja krize koja je, kako kaže, opasnija i od “Inckovog zakona”.

“Za SDS nije prihvatljivo pozivanje Dejtona 2 i raspakivanje Dejtona”, kazao je Šarović i dodao da je to avantura u koju se uvodi Republika Srpska.

“Mi ćemo se suprostaviti takvoj izjavi”, kazao je Šarović.

On je naglasio da su takvog mišljenja i drugi opozicioni lideri u bh. entitetu Republika Srpska.

“Izjave predsjednika Hrvatske i Turske podstiču takav dogovor. To je srljanje i najopasnija izjava u zadnjih desetak godina”, rekao je Šarović.

Identičan stav je iznio i lider DNS-a Nenad Nešić, koji je kazao da je Republika Srpska došla u poziciju da uoči svakog nastupa Milorada Dodika “strepi kao pred neku elementarnu nepogodu”.

“Svi znaju da će načiniti štetu, ali ne znaju kolika će ta šteta biti”, kazao je on i dodao da je velika opasnost za Republiku Srpsku raspakivanje Dejtona i neki novi Dejton 2.

On je rekao da je to opasno i za mir u BiH i za stabilnost čitavog regiona.

“To je igranje sa vatrom, a mi to nećemo dozvoliti”, kazao je Nešić.

On je rekao da je Dejtonski sporazum dao svim narodima u BiH da se osjećaju komotno, ali i da jedni druge poštuju i uvažavaju.


​BNTV / BHRT