Koronavirus u BiH: Preminulo osam osoba, 617 novih slučajeva zaraze :: Semberija INFO ::

 

Koronavirus u BiH: Preminulo osam osoba, 617 novih slučajeva zaraze


U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini registrovano je 617 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od tog broja, u Federaciji BiH je 438 osoba pozitivno na SARS-CoV-2, u Republici Srpskoj 162, te 17 u Brčko distriktu. Tokom protekla 24 sata prijavljeno je osam smrtnih slučajeva, dva u FBiH i šest u RS.

U Federaciji 438 novozaraženih, dvoje umrlih

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 2.367 uzoraka, od čega je 438 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom.

Do sada je testirano ukupno 789 513 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 138 453 osobe.

U protekla 24h, u Federaciji BiH prijavljena su dva smrtna ishoda.

Ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 5 576.


U Republici Srpskoj 162 novozaraženih, šestero umrlih

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo RS, Univerzitetskom kliničkom centru RS, Univerzitetskoj bolnici u Foči te u bolnicama Sv. Vračevi u Bijeljini i Sv. Apostol Luka u Doboju izvršeno je testiranje 471 laboratorijskog uzorka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 162 osobe.

Radi se o 82 muškarca i 80 žena, od kojih su 49 mlađe, 93 srednje i 20 starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 40 osoba je iz Banjaluke, 27 iz Trebinja, 22 iz Bijeljine, 14 iz Nevesinja, po šest iz Kneževa, Modriče, Rogatice i Šipova, po četiri iz Bileće, Broda, Dervente i Doboja, po tri iz Mrkonjić Grada i Teslića, po dvije iz Kotor Varoša i Prnjavora i po jedna iz Zvornika, Laktaša, Lopara, Prijedora, Ribnika, Stanara, Ugljevika, Foče i Han Pijeska.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je šest smrtnih slučajeva. Radi se o pet muškarca i jednoj ženi, srednje i starije životne dobi, iz Trebinja (3), Bijeljine, Laktaša i Mrkonjić Grada.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 65.747 slučajeva virusa korona, a preminule su ukupno 3.843 osobe kod kojih je potvrđen test na virus korona.

U Republici Srpskoj, testirano je ukupno 297.569 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 230, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 136, a u ostalim bolnicama 94. Na respiratoru je 18 osoba (14 u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, 4 u ostalim bolnicama).

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 1.859 osoba, a nadzor je završen kod 194.481 osobe.

U Kantonu Sarajevo 102 novozaraženih, dvoje preminulo

Prema biltenu Zavoda za javno zdravstvo KS, u protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo su potvrđena 102 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 777 uzoraka.

U istom periodu, od kovid-19 infekcije oporavio se 41 naš sugrađanin. Nažalost, desila su se i dva smrtna slučaja.

Trenutno je na bolničkom liječenju 61 pacijent, od kojih njih 40 ima akutnu infekciju, dok su ostali post kovid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 33 pacijenta, a na liječenju u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ ih je 28.

Nema pacijenata na respiratoru, dok ih petoro koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 370 aktivnih slučajeva kovid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.267 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 53.739 osoba zaraženih koronavirusom i 52.072 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 54, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 90.

“S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period i izbjegavanje gužvi i navedenih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe”, ponavljaju ključne mjere i preporuke iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U kovid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 156 pacijenata, od kojih su dva transportovana u Opću bolnicu i na KCUS.

Na drajv-in punktu na Vrbanji i u kovid-ambulantama uzeta su ukupno 484 pi-si-ar brisa.

kovid-pozivni centar zabilježio je 122 poziva, a obavljeno je i 130 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u kovid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno su aplicirane 3.323 doze vakcina, i to na Zetri 2.466, te 857 na novootvorenim vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići i Trnovo.

I danas se na Zetri nastavljaju “Dani otvorenih vrata”, u okviru kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Također je i na novootvorenim vakcinalnim punktovima u ove četiri općine omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, iznad 18 godina, bez prethodne najave.

“Bitno je napomenuti da građani moraju doći na revakcinaciju na onaj punkt na kojem su primili prvu dozu”, naglašavaju iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Iz ovog resornog ministarstva i dalje upućuju poziv i apeluju na građane da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe.

Zajedno sa zdravstvenim ustanovama Ministarstvo zdravstva KS zahvaljuje građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

BHRT