ODNOS PREMA KUPCIMA: BIH VODI U KVALITETU USLUGE :: Semberija INFO ::

 

ODNOS PREMA KUPCIMA: BIH VODI U KVALITETU USLUGE


Agencija Heraklea, u saradnji s agencijama za tajnu kupovinu iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Srbije, od 15. juna do 15. jula ponovo je provela istraživanje kvaliteta usluge.
 
U posjetama su se mjerili: pozdrav, utvrđivanje potreba i želja kupaca, poznavanje proizvoda, nuđenje dodatnog proizvoda te zahvala na posjeti. Tajni kupci posjetili su 800 prodajnih mjesta - autosalona, banaka, benzinskih stanica, maloprodaju, supermarkete, prodajna mjesta telekomunikacijskih firmi, turističko-ugostiteljske objekte i objekte uslužnih djelatnosti.
 
U ovogodišnjem istraživanju Hrvatska se, s prošlogodišnjeg trećeg, popela na drugo mjesto (76,48 %), i ostvarila poboljšanje od 1,36 postotnih bodova. S najboljom uslugom u regiji i ove se godine istakla Bosna i Hercegovina ostvarivši rezultat od 77,46 posto, iako je zabilježila pad od 9,19 postotnih bodova u odnosu na 2020.
 
S najviše područja za unaprjeđenje ove se godine istakla Makedonija ostvarivši rezultat od 68,51 posto, ali je i zabilježila najveći pad u odnosu na prethodnu godinu (82,47 %). Zanimljivo je da je kategorija "zahvala na posjeti" zabilježila najveći pad u odnosu na prethodnu godinu, za 10,14 postotnih bodova, a ostvarila je ukupan rezultat od 67,83 %.

Posmatrajući rezultate prema djelatnostima, i ove godine su se najviše istakli autosaloni s rezultatom od 91,67 posto. Supermarketi su djelatnost s najviše područja za unapređenje, a ove su godine imali pad u kvalitetu usluge.