IZVOZ ŠLjIVE USPOREN ZBOG ZASTOJA NA GRANICI :: Semberija INFO ::

 

IZVOZ ŠLjIVE USPOREN ZBOG ZASTOJA NA GRANICI


Kvalitetna majevička šljiva, “čačanska ljepotica”, namijenjena izvozu na njemačko tržište, zbog neusklađenosti radnog vremena na graničnim prelazima  i dugog čekanja na fitosanitarni pregled od strane hrvatskih službenika, predugo čeka na granici, kaže Drako Milošević, vlasnik i direktor preduzeća “Eko voće” iz Tutnjevca kod Ugljevika, koji godinama izvozi majevičku šljivu na zapadnoevropsko tržište.

“Kamioni,   od 30 do 50, svakodnevno čekaju na kontrolu od strane hrvatskog fitosanitarnog nadzora. Mi, voćari iz BiH, koji izvozimo voće, očekivali smo da Ministarstvo spoljne trgovine  i ekonomskih odnosa na vrijeme reaguje i da nam stvori uslove i ambijent za nesmetan izvoz. Ne možemo mi pojedinačno pregovarati sa hrvatskim carinskim službama, već se za to mora pobrinuti država BiH i njene institucije. Za nas se u ovoj godini niko nije pobrinuo, niti je preduzeo konkretne korake da nam pomogne”.

Milošević kaže da kupci u EU vapiju za šljivom iz BiH i sa područja Majevice.

“Naši proizvodi kaliraju i mi ne možemo ispoštovati dogovorene termine isporuke zbog toga što hrvatski fitosanitarci rade od sedam do 15 sati. Naša roba tako nepotrebno ostaje na granici duže od 24 sata, pa čak i po dva dana”, što nam može samo napraviti dodatne troškove i štetu”, kaže Milošević. 

Rješavanje ovog problema prije sedam dana zatražio je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac. On je od Mješovite komisije za praćenje Ugovora o graničnim prelazima između BiH i Hrvatske zatražio da uvaži stavove izvozno orijentisanih poljoprivrednika iz Srpske i FBiH u vezi sa mogućnošću produženja radnog vremena fitosanitarnih inspektora i definisanjem graničnih prelaza na kojima se može vršiti izvoz.

Odlukom hrvatske strane za izvoz proizvoda iz BiH namijenjena su samo dva granična prelaza, Gradiška - Stara Gradiška i Bijača - Nova Sela, što dodatno otežava plasman na tržište EU. Domaći poljoprivrednici traže da se za te namjene otvore svi granični prelazi u skladu sa postojećim ugovorom između BiH i Hrvatske.
 
Semberija info